REȘIȚA – Asociația Speologică „Exploratorii” (ASE) a realizat prima scanare 3D din România a unei peșteri. Este vorba despre o peșteră lungă de 250 de metri, aflată în zona Anina și care poate fi explorată direct de-acasă pe… site-ul asociației!
Pentru realizarea turului virtual, ASE a colaborat cu specialiștii de la Scanbox București, colaborare posibilă în cadrul Programului RuralKarst. Asta a presupus o săptămână de muncă în teren pentru scanarea efectivă, urmată de multe zile de prelucrare a imaginii și de scriere a informațiilor care pot fi citite la „plimbarea” prin peșteră. Rezultă astfel un produs finit bogat în informații despre formațiunile geologice ce pot fi văzute într-o peșteră. De pildă, cunoaștem cu toții draperiile, candelabrele, coloanele și planșeele pe care le avem acasă. Dar nu și pe cele pe care natura le-a așezat în peșteri. „Turul virtual este un instrument educativ. Pe lângă asta, tot în scop educativ, am realizat o serie de filmări de aproximativ trei minute în care vorbesc diverși specialiști în domenii precum hidrogeologie, geologie, carstologie, arheologie. Și acestea vor putea fi văzute în cadrul turului virtual.”, am aflat de la președintele ASE, Bogdan Bădescu.
Pe viitor, se dorește dezvoltarea unui proiect mult mai amplu, prin care ASE va merge pe trei paliere. „Primul palier va fi cel educativ, prin care să fie dezvoltate noi instrumente digitale pentru peșteri și carst. Al doilea palier va fi cel al promovării turistice a unor peșteri. Concret, vrem să facem o rețea, poate chiar la nivel național, prin care să fie disponibile asemenea tururi virtuale ale peșterilor turistice. Al treilea palier este cel prin care vrem să trecem de la topografia clasică a peșterilor la topografierea și cadastrarea lor, bazate pe tehnologii inovative și de scanare Lidar!”, a încheiat Bogdan Bădescu.
Mai reținem că, pe viitor, asociația pe care o conduce are în vedere explorarea vechilor tunele miniere din jurul Reșiței, reunite sub genericul „Subteranele Reșiței”. Cel mai probabil asta se va întâmpla anul viitor.
JCS-Ionel Ivașcu