Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La atât estimează primarul Ioan Popa perioada necesară execuţiei lucrărilor la cele 14 străzi cuprinse într-un proiect al municipalităţii reşiţene. Totul depinde, însă, de obţinerea banilor!

Zilele trecute aţi putut citi în Jurnal CS despre un nou proiect al municipalităţii, vizând modernizarea şi reabilitarea unor străzi din interiorul cartierului Moroasa, uitate de autorităţi aproape jumătate de veac. Totuşi, între situaţia de astăzi şi modernizare se află un singur obstacol, finanţarea.

„Noi am făcut un studiu de fezabilitate legat de reabilitarea şi modernizarea străzilor din Moroasa, la Fluturelu, în zona Caen, şi tot aşa, mergând în sus, dinspre zona de Ateneu, a precizat Ioan Popa, primarul Reşiţei. E o zonă care n-a fost abordată absolut deloc în ultimii 40, chiar 50 de ani şi paşii sunt aceştia: efectuarea unui studiu de fezabilitate, a unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie, după care proiectul tehnic. Şi căutăm surse de finanţare. Am avut o discuţie cu Sorin Maxim, directorul ADR Vest, care mi-a spus că pe 2021-2027 vor exista resurse financiare europene pentru zonele intra-cartier. Adică vom putea să beneficiem de finanţare pe proiecte europene pentru dărâmarea de garaje, realizarea de parcuri, de locuri de joacă, de parcări înierbate, de arbori, de iluminat. Cu alte cuvinte, noi ar trebui să ne pregătim deja de pe acum cu aceste proiecte, ca să putem fi gata atunci când se deschid liniile de finanţare, să le accesăm“.

Cam cât o să dureze până când reşiţenii din Moroasa vor avea drumuri ca-n palmă?

„Cât o să dureze implementarea proiectului cu străzile din Moroasa? În principiu, ca execuţie, un proiect de genul acesta trebuie să se finalizeze cam în şase luni“, a declarat edilul. Totuşi, ce facem până la găsirea unor surse viabile de finanţare? „Noi avem mai multe opţiuni, a mai spus Popa. Se poate deschide PNDL III. Dacă se deschide PNDL III anul acesta, ne vom duce cu documentaţia la ei, imediat. Dacă nu, avem opţiunea fondurilor europene. Şi evident că ultima opţiune pe care o luăm în calcul este atribuirea de resursă financiară din bugetul oraşului. Dar vă spun sincer, bugetul oraşului nu poate duce. Am fost într-o dimineaţă în Micro III să văd cum s-au terminat lucrările la Inelar, acuma se pun stâlpii de iluminat, urmează copacii. Şi m-am dus un pic mai în jos. Cum ieşi şi faci o curbă în stânga sau în dreapta, dai de o altă zonă degradată, de o altă zonă în care maşinile sunt parcate pe spaţiul verde. Nu putem să abordăm tot oraşul ăsta din resursa noastră că este imposibil matematic. Şi atunci noi facem şi studii de fezabilitate, şi proiecte tehnice în fiecare cartier al Reşiţei şi atunci încercăm să găsim cât mai ingenios resurse financiare pentru ele“.

JCS-Antoniu Mocanu