REȘIȚA – Echilibristica va fi, altfel spus, cuvântul de ordine al exercițiului bugetar 2025, pentru Primăria Reșița!
De două săptămâni, de când a fost adoptat Bugetul de stat, febrilitatea realizării bugetelor s-a mutat în teritoriu, la nivelul autorităților publice locale. În cadrul Primăriei Reșița au avut loc, deja, mai multe ședințe operative pe această temă, în care conducătorii de direcții și servicii și-au prezentat propunerile de buget. „Săptămâna trecută am fost elegant cu ei. Am văzut câteva propuneri, câteva drafturi de buget de la unele direcții. I-am avertizat că, dacă nu își fac un buget rațional pentru o perioadă de criză, îl voi face eu, personal, pentru fiecare în parte! Și ăla va fi tăiat, dar tăiat, la maximum. Adică, suntem în situația în care nu ne mai permitem decât să ne strângem cureaua la maxim și să respirăm ușor, să trecem de 2025!“, a declarat primarul Ioan Popa.
Potrivit acestuia, de la nivel central s-au tăiat foarte mulți bani de la bugetele locale, ceea ce pune sub o mare presiune exercițiile UAT-urilor. „Noi, din punct de vedere administrativ, am făcut tot ce am putut. În aprilie anul trecut am mai închis 60-70 de locuri de muncă la Primărie și nu mai putem tăia în personal. Ce putem face acum este să limităm, la maxim, tot ce înseamnă alte cheltuieli operaționale, astfel încât să ne rămână o rezervă suficientă pe care să o ducem în cofinanțarea proiectelor pe care le avem. Nu e ușor. Suntem pe o bârnă, sau o frânghie, dacă vreți, mergem și facem echilibristică!“, a adăugat edilul.
Faptul că Popa solicită șefilor de direcții și servicii propuneri de buget raționale, ca pentru „pentru o perioadă de criză“, având în vedere că „2025 va fi un an extrem de dificil care ne va pune la încercare nervii, inteligența și inspirația“, vine în evidentă contradicție cu tonul liniștitor al premierului Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, în cazul bugetului pe 2025 construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB, cu accent pe investițiile în infrastructură și serviciile publice, nici măcar despre „austeritate“ nu e vorba, deoarece „austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010“.
Revenind însă mai aproape de zilele noastre, primarul Ioan Popa estima în urmă cu trei săptămâni că Reșița va avea un buget relativ similar cu cel de din 2024. „Anul trecut am închis pe vreo 356 de milioane de lei. Mie-mi place să tot fac trimiteri la 2016 când am venit în Primărie și bugetul a fost de 222-223 de milioane de lei. Deci, dacă suntem undeva în 350, zic că suntem bine, chiar foarte bine.“, a precizat acesta. Rămâne de văzut, însă, care va fi cel mai potrivit cuvânt care să descrie bugetul odată finalizat, în condițiile în care „exercițiul“ acestuia se anunță de pe acum că va fi înlocuit cu „echilibristica“.
JCS-Walter Fleck