REȘIȚA – Echilibristica va fi, altfel spus, cuvântul de ordine al exercițiului bugetar 2025, pentru Primăria Reșița!
De două săptămâni, de când a fost adoptat Bugetul de stat, febrilitatea realizării bugetelor s-a mutat în teritoriu, la nivelul autorităților publice locale. În cadrul Primăriei Reșița au avut loc, deja, mai multe ședințe operative pe această temă, în care conducătorii de direcții și servicii și-au prezentat propunerile de buget. „Săptămâna trecută am fost elegant cu ei. Am văzut câteva propuneri, câteva drafturi de buget de la unele direcții. I-am avertizat că, dacă nu își fac un buget rațional pentru o perioadă de criză, îl voi face eu, personal, pentru fiecare în parte! Și ăla va fi tăiat, dar tăiat, la maximum. Adică, suntem în situația în care nu ne mai permitem decât să ne strângem cureaua la maxim și să respirăm ușor, să trecem de 2025!“, a declarat primarul Ioan Popa.
Potrivit acestuia, de la nivel central s-au tăiat foarte mulți bani de la bugetele locale, ceea ce pune sub o mare presiune exercițiile UAT-urilor. „Noi, din punct de vedere administrativ, am făcut tot ce am putut. În aprilie anul trecut am mai închis 60-70 de locuri de muncă la Primărie și nu mai putem tăia în personal. Ce putem face acum este să limităm, la maxim, tot ce înseamnă alte cheltuieli operaționale, astfel încât să ne rămână o rezervă suficientă pe care să o ducem în cofinanțarea proiectelor pe care le avem. Nu e ușor. Suntem pe o bârnă, sau o frânghie, dacă vreți, mergem și facem echilibristică!“, a adăugat edilul.
Faptul că Popa solicită șefilor de direcții și servicii propuneri de buget raționale, ca pentru „pentru o perioadă de criză“, având în vedere că „2025 va fi un an extrem de dificil care ne va pune la încercare nervii, inteligența și inspirația“, vine în evidentă contradicție cu tonul liniștitor al premierului Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, în cazul bugetului pe 2025 construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB, cu accent pe investițiile în infrastructură și serviciile publice, nici măcar despre „austeritate“ nu e vorba, deoarece „austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010“.
Revenind însă mai aproape de zilele noastre, primarul Ioan Popa estima în urmă cu trei săptămâni că Reșița va avea un buget relativ similar cu cel de din 2024. „Anul trecut am închis pe vreo 356 de milioane de lei. Mie-mi place să tot fac trimiteri la 2016 când am venit în Primărie și bugetul a fost de 222-223 de milioane de lei. Deci, dacă suntem undeva în 350, zic că suntem bine, chiar foarte bine.“, a precizat acesta. Rămâne de văzut, însă, care va fi cel mai potrivit cuvânt care să descrie bugetul odată finalizat, în condițiile în care „exercițiul“ acestuia se anunță de pe acum că va fi înlocuit cu „echilibristica“.
JCS-Walter Fleck
8 Comentarii
se strange cureaua dar ce nu inteleg eu sunt visele de a avea echipa de fotbal in prima liga, acolo unde mari orase nu-si permit sa mai toace bani publici…deci noi ne permitem?
Dacă tot vreți sa faceți economie, treceți în conservare toate autoturismele primăriei și deplasati-va cu prea-slăvitul transport în comun, mai ales cu tramvaiul si/sau bicicletele! Puteți de asemenea sa puneți pe liber pentru un an (concediu fără plata) Politia locală, ca oricum în afară de misiunea de parcagii nu-i vede lumea! Hai primare, ca se poate!
Mare adevăr ai grăit!!!!!👍
De ce cheltuim bani publici pe fotbalisti cu salarii de mii de euro care isi etaleaza masinile de lux?
Fotbalul sa se autointretina. Doar sunt privati.
Sa joace besica pe salariul unui Resitean de la Autoliv care isi plateste impozitele din care sunt “sponsorizati” ei. Sau salariul minim pe economie al unei ospatare.
Mai puțini bani pentru telegondola și Semenic și mai mulți bani pentru condițiile de trai ale Resitenilor care plătesc taxe și impozite. Lăsați fotbalul și ieșiți pe teren în microcartiere să vedeți realitatea dar nu la bulevard cu tramvaiul ci pe jos pe aleile neasfaltate și pline de gropi.
Sunt zeci de oameni care au câte 2/3 joburi la primărie unu full unu part time dar tot la primărie și stat așa se mănâncă bani iau 2-3 salarii de la primărie .sa lucre într-o parte nu în 10 dacă e nevoie neapărată să lucre un alți care are unde lucra dar la stat merge doar pe pile…
nici acumnu vedeti ca administratia orasului e condusa de talhari,banditi prieteni cu justitia si fac orice pentru asi scapa pielea.sunt uniti.mananca de pe spatele resitenilor
Multumim PNL.conducerii pentru indrumare si calauza 35 de ani zi de zi Suntem increzatori ca veti ajunge in puscarie.