REȘIȚA – Și-așa se va încheia povestea începută în 2004 sub forma unei concesiuni și va începe o alta, odată cu schimbarea proprietarului!
Readus pentru a treia oară în atenția Consiliului Local în ședința de îndată din 9 aprilie, proiectul de hotărâre privind vânzarea prin licitație publică a terenului și a celor 8 construcții cunoscute în prezent drept „Ștrand Atlantic“ a fost adoptat cu voturile consilierilor PNL și AUR, în pofida abținerii grupului PSD.
„Am întâmpinat probleme cu Flavius Nedelcea și cu colegii de la PSD care aveau rezerve vizavi de evaluări, de prețuri șamd. Împreună cu colegii de la AUR, cărora le mulțumesc, am reușit să traversăm acest proiect de hotărâre și vom scoate la licitație publică acel obiectiv. E binevenit orice client la licitație, poate să vină și Flavius Nedelcea, dacă vrea!“, a explicat primarul Ioan Popa, la finalul ședinței de miercuri. În opinia acestuia, secretarul de stat Nedelcea, care coordonează activitatea Direcției Resurse Minerale și pe cea a Direcției Administrarea Participațiilor Statului în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, ar fi responsabil și de coordonarea opoziției constante a consilierilor PSD față de acest proiect.
Istoria concesionării fostului „Ștrand Municipal“ începe în primul an de mandat al primarului Liviu Spătaru cu o primă licitație ratată, în care s-a încercat concesionarea lui pentru aproape 40.000 de euro/an! O a doua licitație, plecând însă de la o sumă de 7 ori mai mică, a fost câștigată de actualul concesionar, Comalex SRL, care a și semnat contractul cu o valabilitate de 49 de ani, în noiembrie 2004.
Apreciind peste câțiva ani că, pentru un ștrand atât de mare, 5.500 de euro/an sunt prea puțini chiar dacă activitatea e una sezonieră, cu un maxim estival, administrația Stepanescu i-a impus unilateral concesionarului plata unor sume mai mari decât cele convenite inițial, astfel că acesta a acționat Primăria în instanță, obținând în 2015 o sentință favorabilă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În prezent, după 10 ani, Primăria Reșița încă se află în situația de a trebui să restituie sumele încasate necuvenit de la concesionar, „vreo 300.000 de lei“, bani pe care administrația Popa n-ar vrea să-i plătească, în condițiile în care poate soluționa problema în alt fel. Anume: vânzând obiectivul, stingând datoria și primind niște bani în plus! „Oamenii ăștia au de plătit concesiune încă 30 de ani. Dacă o plătesc, nu-i poate ataca nimeni! Ei ar trebui să ne dea nouă cam 150.000 de euro în următorii 30 de ani, iar noi suntem pe cale să luăm de la ei, cu tot cu datoriile pe care le avem, undeva la 300.000 de euro! E o afacere foarte bună pentru comunitate și putem să folosim acești bani în alte scopuri!“, a explicat primarul Ioan Popa.
Rămâne doar ca documentele (instrucțiuni pentru ofertanți, caiet de sarcini, formular de contract) să fie publicate, iar data licitației să fie stabilită și anunțată public, conform procedurilor uzuale. Din punctul de vedere al clientelei, însă, mai important decât matematica asta grea sau detaliul cine e proprietarul / concesionarul / primarul / contestatarul, ar fi să vină vara și să se deschidă odată ștrandul!
JCS-Walter Fleck
1 Comentariu
Cu ștradul de la Oțelu Roșu ce se mai aude ?