Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pe plan local au fost depuse eforturi pentru ca situația locuitorilor zonei terminale a străzii să devină una legală, de egalitate în drepturi cetățenești cu ceilalți. Realitatea de la fața locului, însă, arată că nu hârtiile sau situația juridică te fac om într-o societate civilizată!

Reșița număra anul trecut în jur de 300 de persoane, în majoritate de etnie rromă, care locuiau în așezări informale, asta ca să nu le spunem colibe, 162 dintre ele fiind în Câlnic, în arealul străzii Bistra. Asta în pofida faptului că o parte a străzii ar putea fi considerată drept una dintre zonele bune ale orașului, lăsând la o parte aspectul general al carosabilului. Este locul unde poți găsi de la vile ridicate din materiale moderne, până la cele mai amărâte bordeie din chirpici…

Capătul străzii Bistra din cartierul Câlnic, situat la marginea orașului, între calea ferată și râul Bârzava, este locuit de o comunitate cu stare materială precară, care trăiește de 50-70 de ani în case degradate, improvizate și fără forme legale. Aceste detalii se discutau în primăvara anului trecut, când în Câlnic se implementa o inițiativă pe fonduri norvegiene. Cu un buget de 55.000 de euro, câteva asociații și-au dat mâna pentru a-i ajuta pe cei care locuiesc acolo, la marginea societății, să-și facă acte. În primul rând era vizată acoperirea de studii urbanistice, parcelări ale suprafețelor de teren, limpezirea situației proprietății sau formei de deținere a terenurilor și construcțiilor, precum și realizarea actelor de identitate.

Acum, strada Bistra intră din nou în vizorul publicului, după o acțiune de igienizare care ne arată că indiferent ce demersuri se fac, ce acte există pe terenuri sau dacă oamenii au buletine, toate acestea nu sunt suficiente pentru a pune o stradă pe linia civilizației. Gunoaiele continuă să se adune, spre disperarea majorității locuitorilor zonei. Potrivit municipalității, „acțiunea de curățenie a fost realizată cu beneficiarii de ajutor social apți de muncă. Aceștia au igienizat strada Bistra din cartierul Câlnic (s-a efectuat curățenie pe malul Bârzavei). Vă rugăm să păstrați curățenia!“.

Imaginile de la fața locului, postate pe o rețea de socializare, au generat un val de reacții din partea cetățenilor care s-au declarat neplăcut surprinși de existența unor asemenea locuri la Reșița. Oamenii consideră necesare atât montarea de camere de supraveghere, cât și prezența mai activă a Poliției Locale în zonă. Nu de alta, dar după ce zona este curățată, este din nou umplută de gunoaie.

„Sunt șocat de ceea ce văd în aceste imagini în România, în Uniunea Europeană, în anul 2022, secolul 21!“, preciza, într-un comentariu, Cornel Ștefan. În schimb, Rareș Românu aprecia acțiunea municipalității: „Era și cazul. De fiecare dată când treci cu trenul pe lângă îți vine să îi plângi de milă Bârzavei. Beneficiarii de ajutor social din zonă ar trebui educați în a arunca la gunoi, nu să polueze pământul și apa“. Iar de la Maria Elena Peica am primit confirmarea că situația nu e deloc nouă: „Aceeași poveste în fiecare an“…

JCS-Antoniu Mocanu