Caraş-Severin, Romania

Judeţul nostru este printre cele mai înzestrate de către natură. Din păcate, suntem înzestraţi şi cu oameni care fac tot posibilul pentru a distruge aceste frumuseţi.

Mentalitatea oamenilor se va schimba greu iar autorităţile din toate domeniile, deşi promit multe, nu fac mai nimic. În recenta campanie electorală am fost bombardaţi cu promisiuni pentru o dezvoltare la o scară fără precedent a turismului. Nu contestăm, poate aşa va fi însă nimeni nu s-a gândit să ne spună ceva şi despre protejarea naturii…

Totuşi, dacă există oameni care distrug natura, mai există şi unii care sunt dispuşi să o apere. Monitorizarea alternativă reprezintă una dintre principalele ocupaţii ale voluntarilor din Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera. Grupul întocmeşte rapoarte lunare asupra stării mediului.

Ulterior, aceste rapoarte sunt distribuite autorităţilor de mediu şi presei. În luna iunie a a cestui an, voluntarii GEC şi-au îndreptat atenţia asupra Parcului Natural Porţile de Fier şi a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Nereguli sunt peste tot.

La Porţile de Fier a fost monitorizată o zonă de 55 km dintre localităţile Pojejena, Moldova Nouă, Coronini şi Sicheviţa, ce include două arii de protecţie speciale şi un monument al naturii (Stânca Babacai – Coronini). Aici au fost găsite şi numeroase „monumente” ale oamenilor – depozite de deşeuri sau de produse petroliere improvizate, resturi lăsate în urmă de turişti, precum şi faimosul lac de decantare al SC Moldomin, despre problemele căruia Jurnal de Caraş-Severin a tot scris, iaz care „ocupă o suprafaţă de cca 30 ha şi este neprotejat”, după cum se arată în acest raport. În plus, oameni „întreprinzători” şi-au extins terenurile în albia Dunării, lucru ce contravine legislaţiei.

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa a fost monitorizat pe un traseu de 25 km, în zonele Oraviţa şi Sasca Montană, ce cuprind şi două rezervaţii naturale. Pe drumul dintre Oraviţa şi Anina au fost găsite nu mai puţin de şapte depozite neorganizate de deşeuri, în timp ce la intrarea în Sasca Montană există o haldă de steril ce poluează terenurile agricole ale comunei. La acestea se pot adăuga şi „turiştii” care foloseau apele Nerei pe post de spălătorie auto…

Raportul se încheie astfel: „Patrimoniul natural al parcurilor din sudul Banatului poate fi protejat si promovat eficient numai prin transformarea promisiunilor electorale în fapte.”

Într-adevăr, domnilor politicieni, aţi promis multe în privinţa turismului. Însă v-aţi întrebat vreodată dacă turiştii vor mai avea unde veni peste câţiva ani? Sau nu vă pasă? Natura doar nu votează, nu-i aşa?

Nina Curiţa

[email protected]