Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – SAPE, firmă a statului român, a depus zilele trecute o ofertă pentru a prelua activele CEZ. Aşadar un consorţiu românesc ar putea avea microhidrocentralele din Caraş-Severin!

Scrisori de intenție pentru achiziția activelor CEZ din România au despus cel puțin alte două companii românești: Hidroelectrica şi Electrica. CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

CEZ a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele, informa grupul ceh în luna noiembrie, într-un comunicat. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din 2005, când a preluat distribuţia de energie electrică a Electrica Oltenia SA. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

În judeţul nostru, CEZ deţine, din vara anului 2011, sistemul hidroenergetic de lângă Reşita, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 si Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug si Secu. Capacitatea totală instalată a sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa este de aproximativ 18 MW. Principalul client al CEZ este TMK Reşiţa, însă compania are mii de alţi clienţi din Reşiţa cărora le furnizează energie electrică. SAPE este o companie controlată 100% de statul român, prin Ministerul Economiei şi Energiei.

N.C.