Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ne asigură deputatul liberal Jaro Marșalic, vorbind despre posibilitatea pe care o au acum administrațiile locale de a-și acoperi cofinanțările necesare pentru banii europeni cu bani împrumutați de la Trezoreria Statului!

Liberalul cărășean dă o veste bună administrațiilor locale pentru care povara cofinanțărilor pentru proiectele implementate, fără susținere de la județ, este tot mai accentuată. Așa cum, de altfel, se întâmplă și în Caraș-Severin, unde comunitățile conduse de edili liberali au rămas fără banii cuveniți, întorși în județ din impozitele pe venit și din contribuțiile cărășenilor la TVA, dar care au fost direcționate spre primăriile PSD sau cele pe care intenționau să le ademenească în partid.

„A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările, transmite Jaro Marșalic. Guvernul României a aprobat proiectul de act normativ propus de MF pentru ca unitățile administrativ-teritoriale să poată solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Prin contractarea acestor împrumuturi se asigură cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor și sumele necesare implementării proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului local, evidențiate distinct în fiecare contract.“

Dobânda aferentă creditului este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja este 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv, și 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv. Perioada de rambursare este între 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral, iar valoarea maximă ce poate fi autorizată este nelimitată în cazul comunelor și orașelor, 10 milioane lei pentru municipii și 25 milioane lei pentru județe.

JCS-T.K.