Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Direcția Județeană pentru Cultură vrea castrele romane sub aripa organizației mondiale!

Întrucât județul Caraș-Severin deține multe obiective aflate pe lista monumentelor istorice și în repertoriul arheologic național, forul județean de cultură lucrează la documentația necesară introducerii în lista UNESCO a castrelor romane precum cele de la Berzovia, Vărădia, Pojejena, Surduc, Jupa sau Mehadia. Sunt obiective importante pentru că ele reprezintă o zonă de la marginea Imperiului Roman, iar locuitorilor de acum le pot aduce beneficii importante din promovare turistică și culturală. Asta susține Nicoleta Moise, director al Direcției Județene pentru Cultură (DJC), care subliniază importanța punerii în valoare a monumentelor.

„Unele trebuie să fie renovate însă, pe lângă asta, monumentele trebuie marcate. De asemenea, e important ca povestea lor să poată fi cunoscută prin accesarea unui cod sau prin afișarea ei pe un panou la fața locului. Pentru că turistul sosit la fața locului va vrea să cunoască asemenea informații. Apoi, UAT-urile pot accesa surse de finanțare, dar mai întâi monumentele trebuie puse în valoare”, afirmă Nicoleta Moise, cu convingerea că județul poate câștiga mult din promovarea monumentelor istorice și siturilor arheologice.

În opinia directorului DJC, promovarea monumentelor se poate face și prin imagini ale acestora, însoțite de diverse documente. În acest sens, Nicoleta Moise salută eforturile pe care Institutul Național al Patrimoniului (INS) le face pentru întocmirea unei baze de date cu monumentele istorice din țară. Pentru asta, a fost achiziționat un soft, aflat deocamdată în probe, cu ajutorul căruia INS va întocmi o asemenea bază de date care va permite actualizarea listei monumentelor.

„E un demers foarte important dacă ținem cont că ultima actualizare s-a făcut în 2015 și trebuia refăcută în 2020. Se va face în perioada următoare, lucru important și pentru că trebuie actualizate inclusiv adresele monumentelor, deoarece adresele unora nu apar deloc. De asemenea, unele sunt degradate, pentru altele trebuie demarată procedura de declasare, în acest sens trebuind întocmit un dosar”, a încheiat Nicoleta Moise.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Simona Sandu