Caraş-Severin, Romania

Odată, prima ţară în lume la gimnastică, canotaj, lupte, înot sau box. Astăzi, majoritatea ramurilor sportive trăiesc în umbra performanţelor de altădată. Unde s-au scindat toate? O întrebare la care nimeni nu ştie sau nu vrea să ştie răspunsul. Poate că sportul nu mai este pe lista priorităţilor nimănui. Dar asta nu scuză performanţele sportivilor din prezent. Este trist că de multe ori o federaţie, cu o medalie obţinută la o competiţie mondială spune că şi-a atins obiectivele.

Cu toate acestea, la nivelul judeţului Caraş-Severin, sportul de performanţă supravieţuieşte. Cu rezultate modeste, bune, sau foarte bune. Depinde de ramura de sport şi nu în ultimul rând de finanţare sau de bazele sportive de care dispune.

Dacă în 2006, în topul celor mai buni sportivi ai judeţului s-au regăsit patru gimnaşti, patru luptători, doi atleţi, în 2007 am avut patru luptători, doi atleţi, un gimnast, un înotător şi un boxer, iar în 2008 am avut în top şase luptători, trei atleţi, doi înotători, doi boxeri şi un judocan. Şi nu putem omite şi sporturile de echipă, care au început în ultimii ani să vină cu rezultate la nivel european.

Rusalin Fîc, directorul CSM Reşiţa spunea că: „Este adevărat că sport fără bani nu se poate. Dar mă bucur foarte mult să ştiu că am reuşit cu bani puţini, să facem performanţă“. Prof. Ioan Stan, directorul CSŞ Reşiţa spunea că „la nivelul clubului, printre secţiile care au adus constant rezultate sunt luptele, gimnastica şi înotul“.

Dar mai spunea şi că: „Există mai multe criterii care duc la lipsa performanţei, de la părinţi, copii, până la partea materială şi financiară“. Iar Dorin Voina, inspector în cadrul Direcţiei de Sport Caraş-Severin spunea că: „Inspectorii direcţiei sprijină constant toate manifestările sportive din judeţ, dar organizează frecvent şi activităţi sportive şi la nivel rural, tocmai pentru a-şi aduce aportul la selectarea tinerelor speranţe sportive şi din mediul rural“.

Camelia Giuca
[email protected]