Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conducerea unităţii judeţene a explicat cum a fost posibil acest lucru, în pofida datoriilor şi a problemelor care apar zi de zi.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa prezenta, recent, situaţia financiară a unităţii, care a adunat datorii de aproape 13 milioane de lei, din care aproape trei sunt în termenul de scadenţă, restul de zece trecând cu mult peste acest termen (şase fiind arierate). Toate către furnizori. Se vorbea despre cheltuielile făcute cu unii pacienţi care nu sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fie pentru că numărul bolnavilor trataţi depăşeşte numărul stabilit prin contract, fie pentru că pentru anumiţi pacienţi cheltuielile sunt mai mari decât tariful stabilit.

Cristina Bacer, managerul SJU Reşiţa, ne-a explicat: „Ţinând cont că spitalul primeşte 1.500 de lei per pacient şi avem contractaţi 1801 pacienţi, din punctul nostru de vedere, ca şi spital judeţean, aceşti bani nu sunt suficienţi“. Cât despre pacienţii care depăşesc acest număr, „îi rezolvăm, dar nu primim decontare pentru câte cazuri sunt“.

Caius Diaconescu, medicul şef al SJU, a mai făcut o precizare: „Se face o regularizare la sfârşit de trimestru şi am avut deschidere la casa noastră locală. Mulţumim pe această cale conducerii Casei Judeţene că ne-a sprijinit de fiecare dată şi au încercat de fiecare dată să plătească chiar mai mult pe cât am făcut. S-a găsit susţinere, atât la Consiliul Judeţean, cât şi la conducerea Casei Judeţene, şi atât eu cât şi dna manager ţinem să le mulţumim pentru aceste şase luni de început. Pe lista de investiţii, citită de dna manager, majoritatea sunt de la Consiliul Judeţean. Principala noastră sursă de finanţare o reprezintă Casa de Asigurări. Atât Casa de Asigurări, cât şi Consiliul Judeţean, au făcut toate eforturile. Ţine de dânşii să ne ajute să depăşim acest moment greu. Sunt datorii istorice, datorii preluate, dar până în 2020, eşalonat, vom încerca să plătim aceste datorii. Referitor la Casa de Asigurări, avem susţinerea casei locale ca, începând cu anul 2018, să facem o nouă contractare pentru că este un spital al comunităţii locale, al judeţului şi dacă noi aici, local, nu vom găsi pârghiile necesare, cu greu vom găsi pârghii în altă parte. Mulţumiri tuturor care au pus umărul la supravieţuirea acestui spital. Este greu, sunt probleme pe care încercăm să le rezolvăm zi de zi. Dar cred că am rezolvat suficient de multe probleme în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie. Este o muncă în echipă, este o muncă susţinută, este o muncă în primul rând suntem noi, Casa de Asigurări locală şi Consiliul Judeţean. Dacă aceste trei entităţi vor funcţiona aşa cum trebuie, cu siguranţă vom ridica standardul de calitate pentru acest spital. Vor fi foarte multe achiziţii legate de aparatură medicală, toate cele trei staţionare vor suferi transformări majore, pentru că există acel proiect european de anvelopare şi de extindere de UPU. Este o prioritate pentru noi atât această anvelopare, cât şi construirea unei noi clădiri care să deservească Unitatea de Primiri Urgenţe. Mulţumim tuturor şi sperăm ca anul 2018 să fie mult mai bun din punct de vedere al cooperării. Până la urmă, scopul nostru comun este ca această comunitate să fie servită şi deservită aşa cum merită“.

Medicul şef Caius Diaconescu a spus că în fiecare lună a fost câte ceva pentru care s-a cerut ajutorul CJ, cea mai mare investiţie vizând cupola computerului tomograf, în cazul căreia piesa de schimb a costat 110.000 de euro şi fără de care aparatul nu a mai putut fi folosit.

„În orice situaţie am avut probleme şi am adus la cunoştinţă Consiliului Judeţean sau Casei de Asigurări, întotdeauna s-au arătat dispuşi să ne ajute. Şi Casa de Asigurări, în limita a ceea ce au pe judeţul Caraş-Severin, ne ajută“, a adăugat managerul Cristina Bacer.