Spitalul Județean: Medicii își respectă programul de lucru! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Unitatea sanitară a clarificat mai multe aspecte referitoare la veniturile cadrelor medicale, programul de lucru și pregătirea profesională a personalului, probleme despre care au vorbit preşedintele Romeo Dunca şi primarul Ioan Popa!

Consiliul Medical al Spitalului Județean de Urgență Reșița a adoptat o rezoluție prin care se apără împotriva acuzațiilor lansate în spațiul public, referitoare la corpul medical al spitalului. „Din start, trebuie menționat că, în unanimitate, toți șefii de secție care formează Consiliul Medical al SJUR Reșița s-au simțit profund jigniți de afirmațiile și acuzațiile aduse personalului medical (medici, asistenți, personal auxiliar)”, a transmis Consiliul Medical. Totodată, în rezoluție au fost infirmate afirmațiile privitoare la faptul că medicii ar câștiga lunar între 4.000 și 6.000 de euro, iar asistenții – 3.000 de euro.

În plus, s-a evidențiat că salarizarea personalului medical angajat la spitalul județean se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv Legea nr. 153 din 2017. „Menționăm că medicii primari cu gradație 5, care efectuează gărzi, au un venit de 2.500-4.000 de euro. Veniturile de peste 4.000 de euro incriminate pot fi realizate doar de medicii din specialități cu condiții deosebite de lucru, cum ar fi Medicina Legală, Anatomie Patologică, UPU-SMURD, ATI, procentul acestora – aproximativ 10% din totalul medicilor angajați la SJUR Reșița, iar medicii de la UPU-SMURD și Medicina Legală au salariile plătite de către Ministerul Sănătății și au sporul la minim, spre deosebire de alte spitale din țară. Asistenții medicali cu gradație 5 au salarii de 900 de euro, iar cei cu condiții deosebite de lucru de 1.500 de euro”, a informat Consiliul Medical.

De asemenea, în rezoluție s-a specificat că medicii și asistenții își respectă programul de lucru, iar dacă o urgență sau non-urgență o cere, atunci cadrele medicale stau și peste timpul de muncă legal, până la rezolvarea problemelor cazului respectiv sau, în cazuri grave, medicii vin de la domiciliu fără a fi remunerați. „Este posibil ca în situații izolate să existe colegi care nu își respectă programul de lucru corect, fapt pe care îl dezavuăm, dar de aici și până la a împroșca tot corpul medical în fața opiniei publice că nu își îndeplinește sarcinile de serviciu corect, cu profesionalism și nu își respectă programul de lucru este de neacceptat”, a mai comunicat Consiliul Medical.

În rezoluție a mai fost accentuat faptul că pregătirea continuă a cadrelor medicale se desfășoară conform legislației în vigoare, prin efectuare de cursuri de perfecționare, participarea la congrese naționale și internaționale, abonamente la reviste de specialitate din țară și străinătate, toate pe cheltuială proprie. „Activitatea Spitalului Județean de Urgență Reșița a fost afectată major în timpul pandemiei Sars-Cov-2, când în urma ordinelor venite de la București, de la Comitetul de Coordonare Națională a Situațiilor de Urgență și de la Ministerul Sănătății, nu s-au mai tratat, în marea majoritate, decât urgențele. S-au făcut eforturi de multe ori inumane pentru rezolvarea circuitelor, într-o clădire construită într-o vreme când nici vizionarii nu puteau prevedea apariția unei pandemii așa de grave ca aceasta prin care trecem, tocmai ca pacienții internați să nu sufere și să beneficieze de tratamente la zi și tot ce mai e nevoie pentru a putea fi tratați și a putea fi externați cu bine”, a concluzionat Consiliul Medical.

JCS–Silvia Popescu