Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asigurările vin chiar de la managerul unității spitalicești, Adrian Dumbravă, potrivit căruia dacă un medic prescrie un alt tratament, mai inovativ, acesta nu se regăsește pe lista celor acreditate și decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate!

Întrebat recent de situația când aparținătorii pacienților sunt trimiși să cumpere medicamente pentru că nu se găsesc la farmacia spitalului caransebeșean, Adrian Dumbravă a ținut să lămurească și această chestiune. Potrivit managerului, spitalul asigură medicamentele aflate pe lista agreată de Ministerul Sănătății (MS), iar la acest capitol stă chiar foarte bine. „Dacă mai auziți că au fost trimiși să-și cumpere medicamente din oraș, vreau să vă explic încă o dată fenomenul. Există un catalog cu medicamentele care sunt decontate, generice se cheamă ele, decontate de Ministerul Sănătății. Nu sunt cele mai proaste medicamente, pentru orice afecțiune există zeci de variante, ale noastre sunt undeva medii, așa s-a stabilit de ani de zile la nivel de MS, iar noi pe acelea le prescriem și le avem tot timpul. Am împrumutat și alte spitale. Când se mai întâmplă ca un medic să spună unui aparținător sau unui pacient că i-ar indica un altfel de tratament, înseamnă că e mult mai inovativ, dar nu este acreditat de MS. Dar pacientul pentru boala respectivă are tot ce-i trebuie în spital și nu au fost sincope deloc la medicamente.”, a explicat Dumbravă.

Acesta e foarte sigur că niciun spital din partea de vest a țării nu oferă ceea ce oferă spitalul din Caransebeș la capitolele medicamentație sau analize medicale. „Nu e o exagerare! Toate analizele medicale pe care noi le facem aici internaților, chiar dacă sunt analize pe care n-am fi putut să le decontăm sută la sută prin DRG (sistemul de clasificare în grupe de diagnostice – n.r.), noi le-am oferit gratis, mă refer la analizele de tip hormonal. Am convenit în Comitetul Director și în Consiliul de Administrație ca dacă avem o rezervă financiară, ea să meargă către pacienți.”, a mai spus Dumbravă.

Chiar și așa, suntem siguri că vor mai apărea oameni care să spună că au fost trimiși de medici la farmacii private sau la laboratoare private de analize…

JCS-R.M.