Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În plin sezon turistic, unităţile spitaliceşti din judeţ dispun de ser antiviperin, este anunţul făcut recent de Direcţia de Sănătate Publică!

Având în vedere faptul că este sezonul drumeţiilor şi al călătoriilor, este şi sezonul viperelor. În Banatul de Munte sunt anumite zone cum ar fi, de pildă, Băile Herculane, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, unde de nenumărate ori a fost simţită prezenţa acestor reptile. Chiar şi în gospodăriile oamenilor s-au găsit vipere. Specialiştii susţin că reptilele nu sunt agresive în general, ci doar în cazul în care sunt călcate din greşeală. Pot fi identificate uşor, deoarece au pe cap un desen ce seamănă cu litera „V“, iar corpul este acoperit cu solzi. Medicii avertizează asupra pericolului produs de muşcătura de viperă. Dar cât de pregătite sunt autorităţile?

„În acest moment, Spitalul Județean de Urgență Reșița dispune de două flacoane de ser antiviperin, valabile până în februarie 2024, Spitalul Municipal din Caransebeș are tot două flacoane, cu termen de expirare în iulie 2022, Spitalul Orășenesc Oravița are o doză, cu termen de expirare în iulie 2022, iar Spitalul Orășenesc Moldova Nouă dispune de două flacoane, unul cu termen de valabilitate în iulie 2022 și unul, în februarie 2024. În același timp, unitățile spitalicești din județ s-au asigurat că își pot procura dozele necesare, în condițiile în care vor fi nevoite să utilizeze aceste flacoane de ser sau ele vor expira. Serul antiviperin se administrează doar în sistemul de urgență al spitalelor“, precizează departamentul de comunicare al DSP Caraş-Severin.

JCS-Nicoleta Moraru