Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pe lângă problemele pe care fiecare unitate sanitară le are, atunci când e vorba transferul pacienţilor între spitale se înregistrează sincope. Asemenea situaţii sunt frecvente atât la nivelul spitalelor din judeţ, cât şi în cazul în care sunt, într-adevăr, pacienţi care sunt acceptaţi de alte spitale din ţară doar prin intervenţii la nivel înalt!

În urma accidentului rutier de pe Valea Ţerovei care a scos la iveală multe lucruri, dar şi pentru a preveni refuzul unor clinici unde ar putea fi făcute operaţii complicate, cu aparatură şi echipamente medicale performante, prefectul Cristian Gâfu a convocat toţi factorii responsabili din judeţ. Asta pentru că refuzul sau acceptul unui spital poate însemna, diferenţa dintre viaţă şi moarte, mai ales în cazul accidentelor rutiere. Conform unei informări a Serviciului Rutier din cadrul IPJ Caraş-Severin, au fost 52 de accidente în acest an până în prezent, mai puţine cu 26 faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Au fost 13 decese, cu două mai puţine decât în 2020, chiar şi la capitolul răniţi, numărul acestora fiind mai mic, respectiv 74, cu 36 mai puţin comparativ cu 2020.

Chiar şi în contextul în care s-au înregistrat mai puţine accidente rutiere decât în 2021, spitalele se confruntă cu probleme. În primul rând, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa există o colaborare slabă între UPU şi secţii, fiindcă rănitul ajunge mai întâi la UPU. Dacă circulă vorba că prea cu una cu două se trimit pacienţii la Timişoara, dacă ar exista comunicare între medicii de gardă de pe secţii şi cei de la UPU, decizia transferului trebuie luată împreună, în funcţie de gravitatea cazului respectiv. Cel puţin asta este concluzia directorului medical al SJU, dr. Emil Bunda, care mai reclamă câteva sincope legate de deficitul de personal şi de medicii specialişti, capitol la care Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş stă mai bine. „Ar trebui să fie încadraţi medici cu specialitatea neurochirurgie şi chirurgie toracică, spune Bunda. O altă problemă este legată de blocul operator. Există un protocol care nu se respectă. Dacă apar cazuri de operaţii mai complexe, ar trebui să participe toţi asistenţii din blocul operator, dar unii refuză spunând că nu au specializarea necesară“. Fiind, însă, o problemă organizatorică a spitalului, se va încerca rezolvarea ei la nivel de conducere.

Spitalele se acuză între ele de refuzul pacienţilor

Asta pentru că există probleme şi când e vorba de transferul pacienţilor de la un spital la altul în interiorul judeţului. De pildă, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş întâmpină probleme cu pacienţii non-Covid, care necesită spitalizare la secţia de Interne şi dializă. „SMU Caransebeş, explică directorul medical, dr. Loredana Liuba, este spital suport Covid, iar secţia de Interne este dedicată exclusiv pacienţilor infectaţi cu virusul SARS CoV-2. De cele mai multe ori medicii de pe secţia de Interne din cadrul SJU Reşiţa refuză să preia pacienţii transferaţi de la Caransebeş“.

Pe de altă parte, deşi au fost foarte puţine cazuri de la SMUC refuzate de Timişoara, cei de la Caransebeş se plâng că cei de la Spitalul Orăşenesc din Oţelu Roşu le trimit pacienţi fără să-i înştiinţeze în prealabil. Dacă şi la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa sunt probleme, acestea fiind, în mare parte, remediate, vestea bună e că la Moldova Nouă este în curs de amenajare un spaţiu pentru înfiinţarea unui punct SMURD datorită colaborării dintre ISU, Primăria Moldova Nouă şi Spitalul Orăşenesc din localitate. Se pare că acest punct va fi operaţional, cel mai probabil, de la 1 octombrie, anul acesta.

JCS-Alexandra Gorghiu