Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul acesta, Asociaţia Speologică Exploratorii va întocmi o bază de date pentru peşterile ce se pretează la turismul de masă.

Evaluarea potenţialului speoturistic al formaţiunilor carstice din județ va fi demarată încă din zilele ce urmează, în aşa fel încât, în cadrul unui viitor proiect să fie realizat un plan şi o strategie în acest sens. „Ideea principală este legată de identificarea peşterilor sau zonelor carstice care se pretează unor anumite activităţi, în baza unei clasificări ad-hoc. E vorba de peşteri ce pot fi amenajate aşa cum se aşteaptă publicul larg – cu alei, iluminat şi tot ce trebuie -, o altă categorie care permit o amenajare rudimentară pentru speoturismul dedicat celor antrenaţi – de exemplu peşteri verticale unde pot fi montate corzi pentru amatorii de aventură şi celelalte, ce nu permit activităţi de acest gen“, a precizat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Exploratorii.

Acţiunile de evaluare se vor orienta către toate zonele de gen din parcurile de pe raza judeţului, respectiv Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Domogled – Valea Cernei şi Parcul Naţional Porţile de Fier.

„În momentul de faţă se practică o variantă haotică în care se gestionează toată treaba. Sunt turişti, nu toţi pregătiţi şi fără îndrumare, care intră peste tot, se expun unor pericole, riscă să degradeze anumite formaţiuni. E nevoie de o desemnare foarte clară a sistemului, pentru a evita lucruri nedorite. Cele mai importante zone carstice din județ se regăsesc cu precădere pe raza parcurilor şi trebuie precizat că, deşi este foarte cunoscută de publicul larg, peştera Comarnic nu este foarte atractivă pentru turism. În fapt, pentru turismul aşa-numit «de masă» este nevoie de peşteri cu acces cât mai facil. De aceea, vor fi cuprinse în planul nostru cele mai apropiate de căile de acces şi de localităţi, pentru că nu este importantă doar amenajarea unei peşteri, ci includerea ei într-un circuit şi asigurarea tuturor facilităţilor.Vorbesc de construcţiile aferente, de puncte de vânzare suveniruri – unde producători pot fi localnicii, cazare şi masă. E ineficient, pe de altă parte ca, în cel mai îndepărtat loc din parc să tragem curent sau să construim o şosea pentru a crea premisele pentru un turism păgubos“, a mai adăugat Bădescu.

FOTO: Daniel Humelnicu

Adaugă comentariu