Numai ce-am păşit în noul an şi prognozele încep să răsune a creştere economică. Numai că prevestirile din ultima vreme despre explozia de bunăstare pe meleaguri româneşti n-au rămas valabile nici măcar pe hârtie. Acum se vorbeşte despre o creştere economică de câteva procente în 2011, în vreme ce anul este deschis de un aprig sezon al concedierilor colective. La nivel naţional, nu mai puţin de 15.000 de familii vor fi afectate în mod direct de acest fenomen.
Focul concedierilor
Şi cum „tot Banatu-i fruncea“ – Timişul şi Aradul atunci când vine vorba despre dezvoltare, iar Caraş-Severinul atunci când e vorba de şomaj – nici de această dată lucrurile nu stau altfel. Numai în luna ianuarie, patru societăţi cărăşene sau care au deschise puncte de lucru sau sucursale în judeţ au anunţat concedieri colective. Este vorba despre Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Drumuri Timişoara, care va concedia un număr de 37 de cărăşeni, Auto Trans Man SRL – 19 persoane, Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Banat – 35 persoane, precum şi Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare SA – 16 persoane, după cum ne-a informat consilierul superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin.
Fruntaşii
Şi dacă aceşti oameni nu vor mai fi în stare să-şi susţină familiile, statul le serveşte… prognoze. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut o prognoză a cursurilor de calificare ce vor fi făcute în cursul lunii ianuarie. Se estimează că vor fi organizate 97 de cursuri care vor implica participarea unui număr de 2.167 de persoane. Numai că de această dată Banatul nu mai e în top. Judeţele în care se presupune că vor fi organizate cele mai multe cursuri, cu cel mai mare număr de participanţi, sunt Mureş (392 persoane), Braşov (266 persoane), Prahova (172 persoane) şi Vâlcea (125 persoane). La nivelul Caraş-Severinului, AJOFM pregăteşte organizarea a patru programe de formare profesională, cu unul mai mult decât prognoza făcută de ANOFM. Este vorba despre două cursuri de calificare în meseria de lucrător în comerţ (ce se presupune că vor fi urmate de câte 20 de persoane), unul la Bocşa şi altul la Moldova Nouă, un curs de cofetar-patiser la Reşiţa (20 de persoane) şi un curs de operator introducere, validare şi prelucrare date (24 de persoane). Rămâne de văzut câte dintre aceste persoane vor fi din rândul şomerilor sau câte îşi vor găsi de lucru.
În coada topului
Deşi nu este în top la cursuri, Caraş-Severinul nu e nici chiar în coada clasamentului. Există şi judeţe care în luna ianuarie nu vor organiza deloc cursuri de calificare, aşa cum este cazul capitalei şi al unui număr de 16 judeţe (Arad, Bihor, Botoşani, Brăila, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Tulcea şi Vrancea).
Antoniu Mocanu