Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Modificările de ultimă oră ale legislației în domeniu, prezentate de deputatul cărășean Silviu Hurduzeu, ar putea fi soluția pentru creșterea ofertei pe piața internă, lucru care va duce automat la scăderea prețurilor!

Deputatul Silviu Hurduzeu ne-a vorbit despre modificarea legii offshore, pe care o consideră „un proiect absolut necesar, care readuce echilibrul între stat și investitori, într-o manieră care deblochează nu doar investițiile și exploatările de gaze din Marea Neagră, ci și pe cele terestre, de mare adâncime, cum este exploatarea Caragele, Buzău, unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din ultimii 30 de ani“.

Unul dintre cele mai importante aspecte, survenite în urma unor ajustări de ultimă oră, este acela că statul român își apără ferm interesele, prin ANRE, care avizează contractele bilaterale și prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are drept de preemțiune în privința achiziției de gaz, a remarcat deputatul cărășean.

Astfel, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui! Ce va obține țara noastră de pe urma acestui nou cadru legal? „România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară. De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici“, a concluzionat Silviu Hurduzeu.

JCS-A.M.