Smithfield sacrifică 20.000 de porci! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

MĂURENI – Cu toate astea, intenţia Smithfield de a edifica la Măureni o fermă de suine de reproducţie, cu o capacitate de 10.000 de capete, pentru care Consiliul Local a emis deja un acord de principiu încă din 2018, nu se anulează!

Focarul de pestă porcină africană de la ferma Smithfield din Gătaia Nouă, în judeţul Timiş, focar confirmat miercuri de Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti, a impus din partea autorităţilor timişene o serie de măsuri şi restricţii inclusiv pentru localitatea cărăşeană Măureni.

După ce s-a decis uciderea imediată a peste 20.000 de capete de suine din această exploataţie, au fost stabilite zonele de protecţie şi de supraveghere, pe o rază de 3-10 kilometri. Directorul DSVSA Caraş-Severin, dr. Pavel Borchescu, a precizat că deja s-a întocmit un plan de măsuri pentru localitatea cărăşeană: „În data de 20 aprilie am fost notificaţi de către DSVSA Timiş, referitor la faptul că a fost confirmată evoluţia pestei porcine africane la o exploataţie aparţinând Smithfield SRL ferma Gătaia Nouă. Urmare a acestui fapt, a fost întocmit un plan de măsuri, întrucât pe raza judeţului Caraş-Severin intrăm, ca zonă de supraveghere, cu localitatea Măureni“.

Ţinând cont de intenţia Smithfield de a edifica la Măureni o fermă de suine de reproducţie, cu o capacitate de 10.000 de capete, intenţie pentru care Consiliul Local a emis deja un acord de principiu încă din 2018, se pare că nici noul context al pestei porcine africane, care de ceva timp tot face ravagii în zonă, nu anulează intenţia de a pune aici bazele unei ferme mari: „Ne adaptăm noilor restricţii şi sperăm cât mai repede să ieşim şi din această zonă roşie, a declarat Brian Filimon, edilul localităţii. Ce ţine de colaborarea cu Smithfield, era o investiţie importantă şi sper încă la ea pe viitor, pentru că e vorba de locuri de muncă, de o dezvoltare amplă în comunitatea noastră. Am avut o discuţie şi cu cei de la Smithfield în urmă cu aproximativ o lună, deci e clar că există un blocaj în momentul de faţă. Dacă vom avea oportunitatea, cu siguranţă reluăm acest interes major de a dezvolta o fermă mare“.

JCS-Alexandra Gorghiu