VEST. Pictorului bănăţean i-a fost înmânată medalia la deschiderea Salonului Naţional de Artă Contemporană!
Distincţia i-a fost conferită lui Silviu Orăvitzan încă din 15 mai 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a Picturii, în semn de apreciere pentru originalitatea, talentul şi dăruirea puse, de-a lungul întregii sale vieţi, în slujba artei plastice româneşti, potrivit Decretului 499, semnat de preşedintele Klaus Werner Iohannis. Medalia i-a fost înmânată însă, recent, de ministrul Culturii, Raluca Turcan, la deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a SNAC de la Bucureşti.
Reamintim că la Bastionul Theresia din Timişoara a avut loc, în septembrie, vernisajul expoziţiei permanente „Spaţiile Silviu Oravitzan“, manifestare cu profunde semnificaţii, înscrisă în calendarul anului „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii“. Cu acest prilej a avut loc şi lansarea cărţii „ORAVITZAN. Lumina care te zideşte“, autoare Dorina Sgaverdia, cu o prefaţă de prof.univ. Marcel Tolcea.
Maestrul s-a născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin, într-o familie de dascăli – Ecaterina şi Iosif – conectată la cultura mare, Iosif Creţu purtând corespondenţă cu istoricul Nicolae Iorga, cu poetul Octavian Goga sau cu Rădulescu-Motru, preşedintele Academiei Române. Deși pare influențată de diferiți pictori abstracți ai secolului al XX-lea, pictura lui Orăvitzan e creditată a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox. Artistul a expus, printre altele, la Paris, Viena şi New York unde deţinea şi o galerie, fiind prezent cu lucrări în muzee de artă şi colecţii private din ţară şi străinătate.
JCS-W.F.