Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Având în vedere că în această perioadă toată lumea vorbeşte despre Diasporă, din Studiul Sociologic comandat recent de Primăria Reşiţa reies câteva date concrete despre exodul reșițenilor.

Astfel, la reșițenii cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani intenția de plecare din țară depășește 15%, iar vârful intenției de a emigra este atins de cei de 20-24 ani, din care doar 48,5% mai vor să rămână în țară în următorii ani. Dorința de plecare e cea mai mare la absolvenții de liceu: peste 15% vor să plece și tot atâția sunt nehotărâți dacă să rămână în țară.

Dintre cei plecați în străinătate doar 8.2% intenționează să se întoarcă definitiv în următorii 3 ani. Sunt de 5 ori mai mulți cei care și-au anunțat familia că nu vor reveni definitiv acasă în viitorul apropiat. Cei care şi-ar dori să se întoarcă ar face acest lucru în cazul în care ar putea avea venituri decente. Existența locurilor de muncă este principalul argument care i-ar convinge pe oameni să nu plece din țară și pe cei plecați să se întoarcă. Cei plecați și-ar dori să se întoarcă și dacă Reșița ar deveni un oraș frumos, dacă în țară s-ar reduce corupția sau dacă s-ar spori gradul de civilizație.

Ne permitem şi noi o părere: de obicei, cine pleacă nu prea se mai întoarce; apoi, unii din cei care rămân aici nu prea vor să muncească. Sunt multe de spus şi despre Diasporă şi despre ţară. Cert este că, în următorii cinci ani, dorinţa de plecare nu va fi stăvilită de nimeni şi nimic…

3 Comments

 1. Si cat la suta din resiteni vor sa plece din oras catre alte orase mai bogate cu locuri de munca?

  Daca ati avea un copil care acum a terminat o scoala/facultate unde l-ati angaja in Resita?

  La terasele prietenilor lui Nelu Taitelu din Resita unde o bere e mai scumpa ca in Italia?

  Ex- Tinctor

 2. Foarte bine !!!
  Oricum sunt prea multi oameni in Resita care asteapta bani de la spalatoare la fund de babe.
  De fapt Resita, si mai ales DEDEMAN, traiesc din spalat la fund de babe.

 3. Imi amintesc acum cateva luni,primarul nostru spunea ca are informatii ca nu a mai plecat nimeni din Resita in ultimii ani?!?!Daca n-ar fi de plans,ar fi de ras!Se pleaca pe capete si tineri si mai putin tineri,aceasta este crunta realitate!Posterioarerele babelor vestice asteapta manutzele resitencelor si nu numai ,asta e adevarul!Atata timp cat nu exista locuri de munca cu salarii decente,exodul va continua!Resita este pe ultimul loc in Romania la pretul apartamantelor,cel mai ieftin oras din Romania,resedinta de jude,la nivel de trai!E laudabil ca se pun platani,ca se curata si se amelioreaza trotuarele si albia Barzavei ,ca vom ava tramvai atomic,dar pentru cine se fac lucrurile astea,intreb si eu?Resita moare incet,dar sigur,aceasta este realitatea cea devastatoare…populatia reala este sub 50.000 pe bune,nu ce apare in statisticile mincinoase ale primariei…Boala lunga,moarte sigura…

Adaugă comentariu