REŞIŢA – În doar şase luni, şcolile din judeţ au avut „meritul“ de a produce 1.406 şomeri cu diplomă.Cine-a spus despre Caraş-Severin că nu produce nimic s-a înşelat amarnic! Judeţul continuă să producă şomaj, şi încă la cote alarmante. Deşi rata oficială a şomajului păstrează o cotă calmă, apropiată de nivelul mării, în doar şase luni, în Caraş-Severin, trecuseră în şomaj nu mai puţin de 1.406 tineri din rândul proaspeţilor absolvenţi. Asta, evident, după toate proiectele de adaptare a reţelelor şcolare la cerinţele pieţei muncii, după implementarea a tot felul de planuri locale de acţiune pentru învăţământ, pentru care funcţionează tot felul de comisii şi comitete şamd. În condiţiile în care nimic din aceste lucruri nu este făcut gratuit!
Potrivit rapoartelor prezentate de AJOFM Caraş-Severin, din luna iulie, numărul şomerilor şi rata şomajului au înregistrat doar o uşoară creştere din cauza luării în evidenţă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din promoţia 2012.
În iulie, instituţiile de învăţământ cărăşene au reuşit prima şi cea mai mare „performanţă“ a anului trecut, producând în total 496 şomeri. Dintre aceştia, cei mai mulţi (373) au ieşit de pe băncile liceelor şi şcolilor postliceale, în vreme ce alţi 107 dintre noii şomeri erau şi proaspeţi absolvenţi de studii universitare, şi doar 15 – de şcoli primare, gimnaziale şi profesionale.
Numărul tinerilor care s-au alăturat lunar celor amintiţi anterior, în coada şomajului, a scăzut spre sfârşitul anului, astfel că în august, mai trecuseră în şomaj alţi 377 de tineri, în septembrie – 322, în octombrie – 137, în noiembrie – 47, iar în decembrie – 27. În total, în cel de-al doilea semestru al lui 2012, trecuseră în şomaj 1.406 tineri absolvenţi, în majoritate proaspăt ieşiţi de pe băncile liceelor şi şcolilor postliceale (1.084), 296 fiind absolvenţi de studii universitare iar 26 – de studii primare, gimnaziale şi profesionale.
Lăsând de-o parte toate discuţiile care pot fi generate în legătură cu felul în care se mai face carte în ziua de azi, pentru aceşti 1.406 tineri, şomajul nu este decât rezultatul unei vieţi petrecute în şcoală…
Antoniu Mocanu