Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul acesta, un număr de 39 de cărăşeni au beneficiat de prime de mobilitate, care să-i ajute să lucreze în altă localitate decât cea de provenienţă.

E drept că şomerii care aleg calea Occidentului câştigă cel mai mult, cel puţin din punct de vedere al veniturilor salariale, însă emigrarea nu este neapărat o soluţie acceptabilă pentru oricine. Şi, totuşi, cum suntem într-o zonă defavorizată din punct de vedere al angajărilor, şomerii interesaţi pot beneficia de aşa-numitele prime de mobilitate pentru a lucra în alte localităţi unde sunt locuri de muncă.

Potrivit actualei legislaţii, există două tipuri de prime de mobilitate: cea de încadrare şi cea de instalare. Prima de încadrare este acordată persoanelor care au calitatea de şomer indemnizat care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu. Cuantumul ei este dublul valorii indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (fixat în prezent la 500 de lei). Anul acesta, doar şapte cărăşeni au cerut şi au obţinut prime de încadrare a câte 1.000 de lei.

Şomerii indemnizaţi care acceptă să se angajeze într-o altă localitate dar, mai mult, ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, beneficiază de prima de instalare, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă, adică în cuantum de 3.500 de lei. Acest drept a fost acordat unui număr de 32 de cărăşeni, sumele acordate lor cumulând 112.000 de lei.

Trebuie spus că de aceste drepturi ar trebui, teoretic, să poată beneficia şi cărăşenii plecaţi la muncă peste hotare. Practic, însă, cei care iau calea Occidentului au rămas demult fără indemnizaţie, mulţi dintre ei muncind fără forme legale. În plus, formalităţile pentru obţinerea primei de încadrare ar fi mai scumpe decât valoarea acesteia, prima de instalare fiind cu mult mai greu de obţinut, având în vedere că presupune schimbarea imediată a domiciliului…