REŞIŢA – Iar asta nu de ieri sau de azi, ci din 2014, de la intrarea în vigoare a Legii 145. Producătorii care nu se conformează riscă amenzi.
Prin inspectorii Direcţiei Agricole Judeţene, Ministerul Agriculturii stă mereu cu ochii pe micii producători. Iar acest lucru se vede cel mai bine din controalele lunare care au loc în pieţele agroalimentare din judeţ. De curând, Ministerul Agriculturii a anunţat că acţiunile de control se vor intensifica în perioada următoare, având în vedere creşterea volumului de legume şi fructe proaspete de provenienţă autohtonă.
Pentru a putea vinde în piaţă, ţăranul trebuie să deţină un atestat de producător şi un carnet de comercializare. Acestea sunt completate cu datele de identificare ale producătorului agricol şi informaţii legate de suprafețele cultivate cu legume şi fructe. De asemenea, la sfârşitul zilei, omul este obligat să noteze în carnet şi cantitatea vândută.
În primele trei luni ale anului, inspectorii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin au efectuat controale în şase pieţe agroalimentare din judeţ, la Reşiţa, Bocşa, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Oraviţa. Au fost verificaţi 130 de producători agricoli şi, potrivit declaraţiilor făcute de Lucian Miu, consilier superior în cadrul DAJ Caraş-Severin, nu s-au constatat deficienţe majore. „Am avut în vedere completarea la zi a carnetului de comercializare şi prezentarea atestatului de producător. De asemenea, am mai urmărit ca produsul scos la vânzare să fie etichetat, iar pe etichetă să fie trecută data recoltării şi localitatea de origine. Este adevărat că cei mai în vârstă au întâmpinat probleme cu scrisul etichetelor, dar, în timp, oamenii s-au obişnuit şi au înţeles că pentru a fi recunoscut ca produs românesc, acesta trebuie etichetat“, a mai precizat Lucian Miu.
Conform Legii 145/2014, pentru necompletarea la zi a carnetului de comercializare sau pentru valorificarea altor legume şi fructe decât cele trecute în atestat ori în carnetul de comercializare, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei. „La început, imediat după intrarea în vigoare a Legii 145/2014, am întâlnit situaţii de acest gen, dar oamenii au înţeles care sunt riscurile şi astfel de cazuri sunt tot mai rare“, a mai precizat inspectorul DAJ Caraş-Severin.
Carnetul de comercializare şi atestatul de producător se eliberează de la sediul primăriei pe a cărei rază se află terenul/ferma/gospodăria în care se obțin produsele ce urmează să fie scoase la vânzare.