CARAȘ-SEVERIN – Sănătatea oamenilor pe primul plan, în perspectiva viitoarelor parcuri eoliene din județ! Scriem asta ca urmare a clarificărilor pe care le-am solicitat din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Caraș-Severin, referitoare la cele două parcuri eoliene care vor „răsări” în jurul Oraviței!
Adică „mica Olandă”, așa cum le-am numit în articolul pe care l-am scris recent pe această temă. Concret, este vorba despre două parcuri eoliene, denumite „Potoc1” și „Potoc3”, care vor cuprinde fiecare câte 22 de turbine și se vor întinde în extravilanul mai multor comune din zonă.
Cum noi am aflat despre parcuri de pe site-ul DSP, ne-am întrebat ce-are DSP-ul cu morile de vânt? Sau, mai elegant exprimat, de ce e nevoie de avizul DSP pentru asemenea obiective? Am aflat că distanța minimă de protecție sanitară între zonele de locuit și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației, parc eolian în cazul de față, este de 1.000 de metri. Ordinul Ministerului Sănătății 119/2014 completat și modificat de Ordinul MS 994/2018, art. 11, specifică cele scrise mai sus.
„În cazul parcurilor eoliene de la Potoc, deoarece distanța este mai mică decât cea prevăzută de ordinul citat mai sus, s-a solicitat studiu de impact asupra sănătății populației”, aflăm de la DSP Caraș-Severin. Iar studiul de impact a arătat că morile de vânt nu afectează sănătatea oamenilor. Adică să vină morile, căci vântul abia așteaptă să le bată… elicea.
JCS-Ionel Ivașcu