Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Nu, nu vorbim despre vacanţa judecătorească, ci despre un protest în toată regula, pe termen nedefinit. Până când Parlamentul va lua pe masa discuţiilor, la modul serios şi favorabil sistemului judiciar, problema pensiilor speciale.

Licărul protestelor a pâlpit firav zilele trecute, prin mici ieşiri care, săptămâna trecută, s-au concretizat în suspendarea zilnică a şedinţelor de judecată timp de o oră. Asta pentru că Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Caraş-Severin – convocată de către Consiliul Superior al Magistraturii – solicita „renunţarea la intenţia de abrogare a pensiei de serviciu deoarece pensia de serviciu a magistraţilor «nu reprezinta un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenienţelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistraţii», aşa cum arăta Curtea Constituţională, în Decizia nr. 20/2.02.2000“, după cum ne-a comunicat judecătorul Daniela Deteşan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin.

Începând de luni, 27 ianuarie, protestul culminează cu un fel de paralizie a sistemului judiciar, inclusiv în zona de vest a ţării, pe raza teritorială a Curţii de Apel Timişoara, deci şi în Caraş-Severin. Adică angajaţii sistemului vin la serviciu, intră în sală, lucrările sunt motivate, însă nu se pronunţă nimic, toate cauzele fiind amânate.

Bine, nu trebuie uitat faptul că justiţia este un serviciu fundamental, indispensabil unei societăţi civilizate. Şi chiar dacă activitatea judiciară este suspendată, există totuşi cauze pentru care se lucrează. Este vorba despre cauzele urgente şi cele penale cu arestaţi. Iar astea reprezintă cam undeva la o treime din volumul normal de activitate.

Totuşi, din culisele tentativelor de a lăsa sistemul judiciar fără pensii, putem aminti că s-a mai încercat asta printr-o lege a salarizării unice, apoi prin alta care desfiinţa pensiile de serviciu. Una prin 2005, alta prin 2010. Toate au eşuat, lovitura finală fiind dată, de fiecare dată, de Curtea Constituţională.

JCS-A.M.