Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După constatările făcute de Garda Forestieră Timişoara în urma controlului efectuat în perioada aprilie-noiembrie la Ocolul Silvic Nera, Direcţia Silvică Caraş-Severin a ţinut să lămurească unele aspecte într-un comunicat de presă transmis redacţiei! 

Potrivit precizărilor făcute de Direcţia Silvică, acest control s-a derulat pe o perioadă de 8 luni (aprilie-noiembrie), fapt ce a dus la angrenarea/blocarea personalului silvic în activitatea de control, producând întârzieri majore în actul de administrare și generând nerealizări ale indicatorilor fizici și economici pentru anul în curs. Mai mult decât atât, conducerea Direcţiei Silvice se arată indignată de faptul că raportul de control al Gărzii Forestiere, întocmit la încheierea verificărilor, nu a fost înaintat direcţiei sau ocolului silvic controlat, dar au fost date publicității rezultatele verificărilor.

„Ceea ce Garda Forestieră Timișoara nu specifică în comunicatul referitor la rezultatele acestui control, inducând în eroare opinia publică, este faptul că din volumul tăierilor ilegale de 1.194 mc, o mare parte, mai precis 552 mc, a fost identificată de personalul Ocolului Silvic Nera, în decursul anului curent. La fel este și în cazul tăierilor de îngrijire – degajări, unde din cele 117,8 ha prezentate de Garda Forestieră, pentru 74,43 ha lucrări neexecutate și constatate de Direcția Silvică în urma verificărilor proprii, deja sunt înaintate plângeri penale. Verificările au fost axate, în cea mai mare parte, pe activitățile derulate în perioada anilor anteriori, 2018-2020, multe dintre pagubele constatate din tăieri ilegale nefiind asumate de către personalul silvic de teren întrucât presupusele cioate provenite din tăieri ilegale erau într-un stadiu avansat de degradare, fiind vechi de circa 4-5 ani. Dintre pagubele semnalate în comunicat, mare parte sunt constatate de Direcția Silvică Caraș-Severin și au fost deja luate măsuri administrative și pecuniare asupra personalului vinovat, fiind înaintate plângeri penale către parchetul de pe lângă judecătoria competentă teritorial. Toate acestea denotă faptul că Garda Forestieră nu recunoaște, deși nu cunoaștem motivul, aportul Direcției Silvice și efortul depus pentru identificarea și soluționarea problemelor de la acest ocol silvic“, se arată în comunicatul silvicultorilor cărășeni.

Totodată, se mai precizează faptul că împotriva personalului angajat care nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu sau care a produs cu sau fără ştiinţă prejudicii, se vor lua cele mai drastice măsuri. În momentul de faţă, se află în desfăşurare cercetarea prealabilă în vederea sancţionării sau desfacerii contractului de muncă pentru 8 salariaţi de la Ocolul Silvic Nera, în completarea sancțiunilor aplicate deja pentru personalul angajat după controlul efectuat de către RNP Romsilva în primăvara acestui an.

JCS-N.M.