Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După Caransebeș, și Reșița mărește taxele și impozitele cu 13,8% în corelație cu inflația. A fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi a recentei ședințe de consiliu local, decizie luată de acum pentru anul fiscal următor!

„Legea ne obligă în fiecare an să corelăm taxele locale cu inflația. E o chestiune pe care trebuie s-o facem indiferent dacă vrem sau nu. Dacă această majorare nu se aprobă, ea va fi realizată de Direcția de Impozite și Taxe la nivel maximal, pentru că va trebui să actualizăm valoarea taxelor locale.”, a spus primarul Ioan Popa în ședința amintită.

Consilierii opoziției, Ion Bălănescu și Gabriel Dinu, au considerat această majorare ca fiind prea mare și nejustificată. Primarul însă a dat asigurări că prima sa prioritate sunt reșițenii pentru care, deși majorarea le-ar putea pica greu, ar putea fi mai bine în viitor. „M-am întâlnit cu directorul Artrom Steel Reșița ca să vedem conducta de 9 km de aducțiune de apă de la Secu. O vom trece în patrimoniul orașului cu titlu gratuit, așa cum era normal și cum s-a dorit acum vreo 10-12 ani. În 2017 am propus consilierilor locali să preluăm halda de zgură după ce discutasem cu Romulus Ioan. Halda are 5 milioane de tone. Zgura valorează acum 24 de lei tona, asta înseamnă 20 de milioane de euro în total pe care noi acum îi pierdem. Dacă aveam halda de zgură nu trebuia să majorăm impozitele după rata inflației. Terenurile din Mociur trebuia să le luăm noi și-am fi putut să le vindem de trei ori mai scump către Nhood. Am pierdut bani serioși pentru că unii s-au opus. Amintiți-vă cât ne-am chinuit să luăm depoul de tramvai deși puteam primi banii înapoi de la Bruxelles. Și așa s-a întâmplat!”, a punctat primarul.

Popa s-a referit la faptul că orașul derulează proiecte importante, pentru care orașul are nevoie de bani, în vreme ce impozitele sunt de 0,1-0,15% din valoarea clădirilor și terenurilor. În Europa însă, majoritatea impozitelor sunt de zece ori mai mari decât în România.

JCS-Ionel Ivașcu