Quantcast
Şi cei care nu au nimic vor avea 2 milioane de lei - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba de primăriile din judeţ care pe parcursul unui an erau nevoite să supravieţuiască cu greu.

În judeţ sunt tot mai multe primării care cu greu realizează venituri proprii considerabile. Depopularea, neplata impozitelor şi taxelor de către cetăţeni, lipsa firmelor sunt factori care influenţează negativ bugetele a zeci de primării din judeţ. Chiar la început de an, în Caraş-Severin au fost primării care nu aveau bani nici de salarii, de alte plăţi nici atât.

Legea bugetului pe anul 2019 aduce anumite schimbări benefice, începând cu faptul că sumelor repartizate către UAT-uri sunt calculate de către Consiliul Judeţean direct, evident printr-o formulă dată de Finanţele cărăşene. O altă noutate constă în faptul că şi primăriile care nu au populaţie mare sau venituri a căror cotă din impozit să se întoarcă la buget au asigurat un buget de 2 milioane de lei/an. Mai mult, pentru fiecare locuitor pe an, pentru comune, se alocă 1000 de lei. Populaţia totală a judeţului Caraş-Severin, la sfârşitul anului 2018, potrivit Institutului Naţional de Statistică a fost de 321.931 de locuitori.

Oricum, potrivit tuturor datelor furnizate şi de Finanţe şi de INS, în 2019, în Caraş-Severin, sunt 29 de localităţi care au un buget de funcţionare de 2 milioane de lei, 15 primării cu un buget cuprins între 2 şi 2,5 milioane de lei, zece primării cu buget până în 3 milioane de lei şi lista continuă. Cert este că un număr de şapte unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv Consiliul Judeţean, vor avea un buget de funcţionare peste 12 milioane de lei. Să sperăm că nu vor mai fi anul acesta primari care să se vaite…