CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă anul acesta, al pandemiei, nu prea oferea speranţe nimănui, totuşi a fost o reuşită pentru cei 2.438 dintre cei 3.117 cărăşeni care şi-au căutat de lucru prin intermediul structurilor oficiale!
Reuşita aparţine cărăşenilor care, în primele opt luni ale anului, au apelat la serviciile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin. Şi dacă ar fi să facem un profil al cărăşeanului angajat în pandemie, în primele opt luni ale lui 2020, acesta ar fi: bărbat peste 45 de ani, orăşean, cu studii liceale sau postliceale…
„Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 august 2020, 764 au vârsta peste 45 de ani, 649 au vârsta între 25 și 35 de ani, 617 au vârsta între 35 și 45 de ani, iar 408 sunt tineri sub 25 de ani“, informează AJOFM CS. Din cei 408 tineri, 387 erau consideraţi greu-angajabili, făcând parte din categoria tinerilor NEET, adică nici nu lucrau, nici nu mai urmau vreo formă de învăţământ.
„Cele mai multe persoane încadrate sunt de sex masculin (1.463), numărul femeilor fiind de 975. În funcţie de rezidenţă, 1.450 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 988 persoane sunt din mediul rural. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale (967), gimnaziale (564), profesionale (486), iar 224 au studii universitare. Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul AJOFM Caraş-Severin în primele opt luni ale anului 2020, 1.633 (66,98%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Caraş-Severin“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Pentru reuşita angajării prin intermediul serviciilor publice de ocupare, este necesară înregistrarea în baza de date a agenţiei teritoriale din zona domiciliului sau reşedinţei. În acest fel, persoana în cauză beneficiază de câteva servicii personalizate, inclusiv de medierea muncii, care ar putea oferi şansa angajării. „În primele opt luni ale anului 2020, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 3.117 persoane“, a încheiat AJOFM CS.
JCS-A.M.