Caraş-Severin, Romania

Începând cu data de 3 noiembrie 2010, Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin a pus la dispoziţia cărăşenilor care au stat acasă sau au lucrat ilegal, în ţară sau în străinătate, în ultimii cinci ani, contractul de asigurare socială.

Este vorba despre un act care le-a dat acestora posibilitatea să „recupereze“ cel mult cinci ani pentru viitoarea pensie. Şi cum asta nu s-a putut face decât contra cost, 46 de cărăşeni au scos în total din portofele 200.000 de lei pentru a-şi asigura un venit, fie el şi foarte mic, la bătrâneţe.

„Cele 46 de persoane au completat contractele de asigurare, iar cea mai mare sumă achitată de un cărăşean a fost de 10.120 de lei, reprezentând CAS-ul pe cinci ani de zile“, a spus pentru JCS Dorin Brăilă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin. De menţionat că OG nr.94/2010 nu vă mai dă voie să vă „cumpăraţi“ ultimii ani, termenul expirând la sfârşitul anului 2010.

La nivelul judeţului nostru, încă de acum patru ani, s-a înregistrat un adevărat fenomen al plecărilor în străinătate, cel mai adesea fără forme legale. De asemenea, sute de oameni rămaşi în judeţ au fost descoperiţi de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin că lucrau fără a avea forme legale. Există însă peste 3.900 de cărăşeni care îşi plătesc „din mână“ contribuţia pentru pensie.

Anca Preda