Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fie că e vorba de Bucureşti, fie că e vorba de Reşiţa, Centrul a stabilit un singur preţ pentru vânzarea apartamentelor. Chiar dacă ministerul de resort a dat undă verde cumpărării locuinţelor din blocurile ANL de către actualii chiriaşi, cel puţin pe malurile Bârzavei nimeni nu se înghesuie să le cumpere.

Şi asta nu din cauza viciilor de construcţie, reclamate de atâtea ori de locatari ci din cauza preţului. Dacă iniţial preţul era stabilit la peste 400 de euro pe metrul pătrat, acum a scăzut la 326 de euro, însă şi acesta este considerat prea mare, atât de către autorităţile locale, cât şi de către chiriaşii reşiţeni. Şi asta pentru că preţul este stabilit unitar, la nivel naţional, fără a ţine cont de specificul şi piaţa zonei, de vechimea imobilului sau de celelalte cheltuieli ocazionate de aceste locuinţe.

„În Reşiţa avem un număr de şapte asemenea blocuri, şi cred eu că cei care locuiesc acolo, chiriaşii, ar trebui să aibă posibilitatea să le cumpere ţinând cont de evoluţia preţului pieţei, a precizat Mihai Stepanescu, primarul municipiului, în cadrul unei conferinţe de presă. Am primit un comunicat care, din păcate, nu satisface în mare măsură chiriaşii. Este vorba despre ultima precizare potrivit căreia preţul pe metrul pătrat ar fi de 326 de euro, inclusiv TVA, stabilit la nivel naţional. După evaluarea noastră, ţinând cont de specificul oraşului nostru, preţul este mai mic. Nu avem solicitări! Deşi ca idee au fost depuse 105 cereri de cumpărare dintr-un număr de 242 de familii, apartamente ce se regăsesc în cele şapte blocuri ANL. Dar cu intenţie concretă n-a venit nimeni pentru că dânşii, dar şi angajaţii noştri, consideră că preţul încă este mare. A coborât succesiv de la 448 de euro la 416, apoi la 326 euro. Revin cu acea propunere a mea şi a colegilor colaboratorilor, şi anume preţul să includă în mare măsură şi specificul zonei, cheltuielile aferente acestor blocuri şi, bineînţeles amortizarea. Pentru că au trecut nişte ani de când au fost date în folosinţă, iar banii pe care noi i-am obţine din vânzarea acestor locuinţe ar putea fi dirijaţi pentru construirea de locuinţe noi şi finalizarea celor în lucru. Din păcate, cele de pe Calea Caransebeşului nu au încă sumele alocate de Guvern, ni s-a promis că până la 31 decembrie se vor aloca aceste sume. Nu ştiu dacă va fi aşa, bine ar fi să fie aşa. În continuare, voi face demersuri la forurile guvernamentale pentru alocarea acestor sume. Dar eu văd puţin altfel situaţia. Cred că ar trebui să ne apropiem de cerinţele oamenilor şi de realitatea din Reşiţa, să nu fie preţuri unitare impuse la nivel naţional. Nu se poate acest lucru, pentru că cerinţe altfel la Bucureşti, altfel la Reşiţa“.

Cele 242 de apartamente din cele şapte blocuri ANL au între una şi patru camere şi au fost repartizate unor familii de tineri. Iar potrivit noilor reguli ministeriale, preţul unui apartament cu o singură cameră s-ar situa undeva în jurul sumei de 20.000 de euro, ceea ce este destul de mult pentru o familie tânără, aflată la început de drum.

În cadrul conferinţei de presă, şeful administrativului reşiţean a mai vorbit despre situaţia indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav, dar şi cea a salariilor asistenţilor personali ai acestora, pe care municipalitatea este nevoită să le plătească din încasările din impozitele şi taxele locale, întrucât Guvernul a „uitat” să trimită banii. Tot în aceeaşi situaţie se află şi datoriile operatorului de termoficare la factura de gaz, pe care tot municipalitatea este nevoită să le acopere, pentru ca şcolile şi familiile de reşiţeni branşate să beneficieze de apă caldă şi, în perioada următoare, de încălzire. S-au adus în discuţie şi teme precum problema câinilor fără stăpân, al căror număr creşte în fiecare toamnă, din diverse motive, stadiul diferitelor investiţii şi problema familiilor care au avut locuinţe în blocul explodat de pe Aleea Gugu.

Antoniu Mocanu