REŞIŢA – Te simţi bine văzând că iese ceva frumos din mâna ta. Să ne ocupăm timpul cu ceva frumos. D-na Maria ştie foarte bine asta întrucât a învăţat singură, şlefuind mereu diamantul talentului dăruit de Sus!
În anii ‘80, a văzut cum se lucrează broderia pe pânză şi s-a gândit să încerce. A exersat până când i-a ieşit suficient de bine încât să obţină un loc de muncă la Cooperativa Meşteşugărească „Izvorul” din Bocşa. Timp de trei ani, a lucrat de acasă pentru cooperativa amintită. Până la începutul anilor ‘90, când Izvorul a „secat”.
Apoi, prin 2000, făcea o vizită cuiva care lucra ceramică. Iar la regretatul Ionică Stepan din Biniş avea să vadă cum se modelează lutul pe roată. Din nou, d-na Maria a „furat” meserie şi a exersat până a reuşit. Ulterior, la un eveniment public, avea s-o cunoască pe Silvea Buhalo din Duleu, originară din Moldova, care încondeiază ouă din copilărie. Aşa a prins dragul încondeierii ouălelor. Ba chiar, în 2010, fiind plecată în Italia, şi-a cumpărat un dremel, adică un set de unelte de găurit şi şlefuit în miniatură. După o perioadă, a văzut pe internet cum se face gravura în coajă de ou. S-a apucat de treabă şi… a reuşit. „Întâi desenez cu creionul modelul pe ou. Apoi, cu dremel-ul, efectiv gravez pe coaja de ou şi decupez porţiunile care trebuie eliminate”, aflăm de la d-na Maria.
Prin 2015, a căutat ceară colorată pe internet. Aşa a descoperit pictura encaustică, adică pictura în ceară colorată. „Ceara trebuie topită la 70-80 de grade. Pictura se realizează pe hârtie lucioasă, care nu absoarbe ceara. Eu am folosit pagini de calendar pe care le-am pictat pe spate. Mai întâi, întind o pătură peste care pun câteva ziare iar, deasupra lor, aşez hârtia pe care pictez folosind… călcătorul pe post de pensulă. Pictez flori, peisaje, pictură abstractă”, descrie d-na Maria felul cum pictează în ceară.
O frumoasă recunoaştere a roadelor muncii sale vine din partea Centrului de Tineret „Mansarda”, unde tinerii voluntari învaţă de la d-na Maria cum se modelează lutul pe roată.
„Mulţumesc pentru susţinere soţului meu, Ioan, şi prietenilor. Ei sunt mereu la curent cu ceea ce lucrez şi mă încurajează tot timpul”, încheie d-na Maria.
Ce urmează? Recent, a comandat un set de unelte speciale din China, cu care va exersa ceva nou, ce nu se face pe la noi. Când va fi mulţumită de rezultate, va surprinde din nou.
JCS-Ionel Ivaşcu