Caraş-Severin, Romania

GYULA – Vineri, 24 ianuarie 2014, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), în organizarea Consulatului General al României la Gyula si UCRU, a avut loc o serată literară românească dedicată poetului Mihai Eminescu.

 La eveniment au participat Siluan, episcopul eparhiei ortodoxe române din Ungaria, alături de oficialități și participanti din Gyula, Arad, Micherechi, Chitighaz sau Otlaca Pustă: Florin Trandafir Vasiloni (consulul general al României la Gyula), Eva Iova Șimon (redactor-șef al săptămânalului „Foaia Românească”), mai mulţi profesori şi elevi ai liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, conduşi de Maria Gurzău Czegledi (director) şi Ana Radici Repisky (director-adjunct), primarul de la Micherechi, Margareta Tat, şi viceprimarul Berthold Netea, Ana Sarkozi (directorul şcolii generale din Micherechi), viceprimarul Elvira Ardelean, Eva Bocsor Karancsi (președintele Asociației Culturale „Mihai Purdi”) si alți locuitori din Otlaca Pustă.

După deschiderea manifestării de către Eva Iova Șimon, a luat cuvântul consulul general Florin Trandafir Vasiloni, care a vorbit despre importanța zilei de 24 ianuarie 1859, care pentru românii de pretutindeni reprezintă un prilej de mare sărbătoare. El a subliniat că nu putea fi o sărbătorire mai potrivită a acestui eveniment pentru românii din Ungaria decât prin evocarea marelui poet Mihai Eminescu, simbol naţional, care are loc la doar câteva zile după ce a fost aniversată și nașterea sa.

Despre viața și opera remarcabilă a lui Mihai Eminescu a vorbit şi Maria Gurzău Czegledi, directorul liceului „Nicolae Bălcescu“ din Gyula. Un grup de elevi de la acest liceu au recitat poezii scrise de Mihai Eminescu, iar corul „Pro Musica”, sub bagheta dirijorului Adrian Bughi, a interpretat cântece având ca text poeziile marelui poet.