Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Soţii Nicolae şi Marina Mutaşcu au urcat muntele în urmă cu 31 de ani, şi n-au mai plecat.Originari din Verendin, „Nea Nicolae“ şi „Mama Marina“ s-au „înfrăţit cu Muntele Semenic. După o „escală“ obişnuită la Reşiţa, unde a lucrat la mai multe societăţi comerciale, Nicolae Mutaşcu şi-a luat familia şi a ajuns pe munte. Se întâmpla în 1981, an în care avea să se stabilească definitiv pe Platoul Semenic.

„Deşi nu ştiam prea multe despre aceste locuri, mi-am urmat soţul, împreună cu băiatul nostru şi aleasa lui, mărturiseşte Marina Mutaşcu, ajunsă la venerabila vârstă de 90 de ani. Am luat în primire ferma OJT-ului. Aveam porci, cai, vaci. Am plecat de la şapte porci şi am ajuns la 200. După Revoluţie am trecut la altă firmă“.

S-au legat aşa de tare de Semenic că n-au mai coborât. Nici tragedia din familie nu le-a schimbat soarta. Sau poate de aceea au şi rămas: „Nu cu mult timp după 1990, ne-am pierdut băiatul, la numai 53 de ani, a continuat Nicoale Mutaşcu, în vârstă de 87 de ani. S-a răsturnat cu tractorul. L-am îngropat pe colină, unde s-a întâmplat nenorocirea. Nu puteam să-l lăsăm singur. Ne-a fost greu, ne e şi acum, dar asta este viaţa noastră“.

Încercând să schimbăm vorba, am întrebat-o pe „Mama Marina“ cum stă cu sănătatea: „Mă mai doare una, alta, că sunt vie. Dar, nu mă plâng. În urmă cu 60 de ani am fost operată de hernie. Am trecut prin multe. Ce să facem? Încercăm să ne ţinem departe de medicamente, că sunt şi scumpe. Ne ajută munca de zi cu zi. Altfel, ne-am fi dus şi noi…“ La un moment dat, pentru a nu-i reţine prea mult din treburile zilnice, ne-am despărţit. Dar, am rămas cu o parte din povestea adevărată a vieţii lor, plină de învăţăminte.

Marius Moraru