Seara la pedale, pe lângă Cerna la vale - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

TOPLEȚ – Pista de biciclete între Topleț și Bârza, deocamdată la stadiul de ridicări topografice!

Primăria vrea să amenajeze rute dus-întors, de aproximativ 2 km lungime și 2,5 m lățime, pe fâșia dintre râu și casele ridicate în apropierea malului acestuia. Primarul Ilie Hașcă știe că se dau până la 160.000 de euro pentru un kilometru de pistă. Făcând un calcul simplu, asta înseamnă că pot fi atrași bani frumoși pentru obiectivul amintit. Un obiectiv în vederea căruia primăria a făcut deja ridicările topografice, în prezent lucrând la proiectul care va stabili valoarea exactă a viitoarei investiții și pe care-l va depune pe PNRR.

În opinia primarului Hașcă, realizarea unui asemenea obiectiv ar însemna și ecologizarea porțiunii pe care se va întinde viitoarea pistă. Mai ales că, din spusele primarului, deșeurile încep să fie o mare problemă în zonă. Scriem asta deoarece, în cadrul campaniei „Curățăm România”, recent au fost colectați vreo 80 de metri cubi de deșeuri într-o singură zi, în cadrul unei acțiuni la care a participat însuși primarul Hașcă.

„Între Topleț, Mehadia și Băile Herculane este o haldină ecologizată mai demult. Acolo se strâng mari cantități de deșeuri, de-acolo am strâns cam 60 de metri cubi și n-am luat tot. A fost o acțiune derulată împreună cu o firmă din Severin. Au venit cu trei mașini de mari dimensiuni, au participat vreo 70 de oameni și am colectat în total vreo 80 de metri cubi de deșeuri”, ne-a declarat primarul Hașcă. În ziua următoare, o altă acțiune similară, cu edilul la datorie, s-a derulat alături de elevii din comună însoțiți de directorul școlii.

Primarul n-a fost niciodată adeptul amenzilor însă, pe viitor, vrea să nu mai fie băiat bun cu cei care aruncă deșeuri aiurea. Pentru că acum e prea de tot, în exprimarea sa. Se pare că știe asta și ministrul Mediului, Tanczos Barna, întrucât a decis să extindă până pe 31 mai campania în care s-a implicat și Ilie Hașcă. Guvernul sprijină cu bani acțiunile de ecologizare organizate de primării. Eforturile celor implicați poate-i vor face pe unii să priceapă că nu e deloc greu să transporți un recipient gol până la tomberon. În fond, când ai plecat de-acasă, l-ai transportat plin…

JCS-Ionel Ivașcu