CARAȘ-SEVERIN – Pentru asta se încearcă generarea unei dezbateri la nivel de județ prin care să fie primite propuneri. Acestea pot veni deopotrivă din interiorul, cât și din exteriorul domeniului sănătății!
Apoi vor fi centralizate și ulterior trimise Ministerului Sănătății și chiar Guvernului. Declarația aparține prefectului Ioan Dragomir și a fost prilejuită de studiul efectuat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Caraș-Severin pe perioada 2012-2021. Studiu care arată o „alunecare” a județului în toate privințele. Astfel, numărul de născuți vii a scăzut de la 2.503 la 1.917, rata natalității a scăzut și ea de la 7,38 la 6,14. La fel și rata fertilității de la 30,13 la 27,31 și populația feminină în vârstă fertilă de la 83.079 la 70.188. La acestea se adaugă creșterea numărului de decese de la 3.930 la 5.084 și a mortalității generale de la 11,58 la 16,29. Aceste cifre sunt confirmate de rezultatele recensământului din 2021 care „au arătat că în județ suntem mai puțini, mai bolnavi, mai vârstnici. Înainte de ‘89, județul avea în jur de 330.000 de locuitori, acum are sub 250.000.”, afirmă Ioan Dragomir. Studiul efectuat de DSP subliniază importanța găsirii de soluții pentru frânarea alunecării județului pe pârtia demografică.
Campaniile de sănătate a reproducerii sunt binevenite pentru îmbunătățirea situației. Un asemenea demers are loc la secția de obstretică-ginecologie a spitalului din Reșița, unde personalul medical dialoghează permanent cu proaspetele mame. Campania a demarat luna trecută, având ca temă sănătatea mintală, și continuă luna aceasta cu dialoguri pe marginea măsurilor privind buna sănătate a mamei și copilului. „Am discutat cu aproximativ 40 de mămici cu vârste de 14-30 de ani, majoritatea având 18-22 de ani. Sunt speriate, dar deschise. Nu sunt atâtea mame adulte, cât tinere adolescente. De regulă, ele vin din medii defavorizate, iar unele de 17-18 ani sunt la prima sarcină.”, a punctat Silvana Radu, asistent medical în cadrul Departamentului de Promovare a Sănătății din cadrul DSP. Printre recomandările formulate de colega sa, Oana Bora, figurează informarea din surse sigure și de încredere, controale regulate, utilizarea serviciilor din cadrul cabinetelor de planificare familială.
Directorul DSP, Dănilă Miloș, a subliniat importanța implicării medicilor de familie, a cabinetelor de planificare familială și a asistenților medicali comunitari. În județ însă sunt doar cinci asemenea asistenți comunitari, deși ei sunt plătiți de Ministerul Sănătății. „Trebuie constituit un post de acest tip la nivelul primăriei. După aprobarea acestuia și până la obținerea finanțării de la minister, salariul este plătit de primărie. Din acest motiv, primăriile nu au înființat asemenea posturi. Primăria trebuie să înființeze postul, după care noi facem demersuri pentru obținerea finanțării de la minister. Noi suntem deschiși față de mărirea numărului acestor asistenți și facem toate demersurile ca să obținem finanțarea necesară.”, a declarat directorul DSP, precizând că cei care doresc să ocupe asemenea posturi trebuie să fie asistenți medicali generaliști. Aceste posibile soluții s-au conturat în cadrul dialogului între Instituția Prefectului Caraș-Severin și DSP. Lista de propuneri rămâne însă deschisă.
JCS-Ionel Ivașcu