Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a decis să vândă celor care au în concesiune vechiul ştrand municipal („Atlantic“), împreună cu baza de agrement aferentă, din cartierul Lend. Atribuirea directă, fără licitaţie, pe 230.000 de euro, a fost aprobată de aleşii reşiţenilor, la iniţiativa primarului Ioan Popa!

„Este vorba despre ştrandul vechi din Lend, cum e cunoscut de către noi. Acolo a existat o concesiune, Primăria Reşiţa s-a judecat cu societatea care gestionează acel loc. Am pierdut în instanţă un proces declanşat de pe vremea lui Stepanescu, rămăsese ca noi să le plătim nişte despăgubiri acelei firme şi am mediat, împreună cu ei, şi vor achiziţiona acel imobil. Valoarea lui e de 1,2 milioane de euro, le-am recunoscut investiţii de circa 700 de mii de euro, pe care realmente le-au făcut. Au făcut o sală de nunţi, au reabilitat bazinele şi aşa mai departe. Şi a rămas ca în loc să le dăm noi lor nişte despăgubiri de vreo sută de mii de euro, ei ne vor da nouă 230.000 de euro, şi-i lăsăm să-şi exploateze acel bun în pace şi linişte, aşa cum mi-am dorit întotdeauna să o fac, să nu intrăm în zone de conflict cu agenţii economici, că nu-şi are sensul. Noi trebuie să fim parteneri“, a încheiat primarul Popa.

Concesionat în urma unei licitaţii ca şi obiectiv de utilitate publică (construcţii şi teren în suprafaţă de aproximativ 40.000 mp) în anul 2004, pe o perioadă de 49 de ani pentru care societatea Comalex SRL care plătea Primăriei o redevenţă anuală de 5.500 de euro, fostul ştrand municipal, amplasat în strada Primăverii nr.3-5, cartier Lend, a făcut şi obiectul unui dosar care s-a aflat ceva timp pe rolul instanţelor de judecată. Asta din cauza sumelor prea mari încasate necorespunzător de administraţia locală reprezentând impozit pe clădiri. Diferendul dintre cele două părți s-a stins la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi în urma unei medieri făcute la un mediator autorizat. Suma achitată în plus de societatea care administrează ştrandul cu titlu de taxă pe clădiri se ridică la 334.584,22 lei adică echivalentul a 69.250 euro. Din raportul de evaluare întocmit, valoarea actualizată a investiţiilor realizate de concesionar de-a lungul vremii a fost estimată la 780.280 euro, iar obiectivul în sine adică construcţiile şi terenul aferent, la o valoare de piaţă de 1.053.153 euro. La un calcul simplu rezultă faptul că, dacă se scad investiţiile şi taxele, se ajunge la suma de 203.623 de euro fără TVA, pe care Consiliul Local Reşiţa a aprobat-o ca preţ de vânzare, fără licitaţie publică. Cumpărătorul va achita acest preţ de vânzare în 5 rate anuale: prima rată de 43.623 de euro va fi scadentă la 30 septembrie 2021, urmând ca până la finele fiecărei luni septembrie din 2022, 2023, 2024 şi 2025 să fie achitată suma de 40.000 de euro, la cursul valutar din data plăţii.

JCS-A.M./N.M.