CARAȘ-SEVERIN – O firmă din București intenționează să deschidă o carieră în imediata vecinătate a celebrului sat părăsit din Munții Semenic!
Liniștea așternută peste Lindenfeld va fi întreruptă, în curând, de zgomotele caracteristice mineritului clasic de suprafață: perforarea masivului, pușcarea folosind explozivi cu brizanță redusă, urmată de activitățile de degajare mecanică și transport a rocilor. Asta se va întâmpla după parcurgerea tuturor etapelor necesare deschiderii „exploatării miniere la zi – microcarieră pentru roci utile – micașisturi cu biotit și muscovit, cuarțite feldspatice“, al cărei memoriu de prezentare a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului de către Explorer Mineral International SRL din București.
Potrivit documentului, activitatea se va derula într-un perimetru în suprafață de 16.000 mp, pe terenuri în proprietate situate în imediata vecinătate, dar în extravilanul satului părăsit aparținător comunei Buchin. În prima fază, doar 5.150 mp sunt destinați construcției microcarierei, exploatarea urmând a avea loc într-una, două sau trei trepte de 5 metri, cu vatra la cota +955 m și treapta superioară la +965 m. Capacitatea proiectată este estimată la circa 36.000 tone de rocă utilă derocată din masiv, ceea ce corespunde unei cantități de rocă utilă valorificabilă de circa 32.4000 tone. La realizarea proiectului va fi utilizată o dotare standard pentru un asemenea gen de șantier, compusă din echipamente tip: perforator mecanic cu aer comprimat și/sau electric, compresor și/sau generator electric, buldozer, excavator, încărcător frontal și camion 8×4.
„Proiectul este necesar prin prisma introducerii în circuitul economic național a unor noi resurse minerale de interes local. În această fază, nu se are în vedere prelucrarea rocii utile, prin fasonare, concasare, sortare etc. Investiția este estimată la circa 500.000 lei, în raport cu perioada estimată de implementare a proiectului, de minim un an calendaristic. Se consideră că proiectul va fi implementat în perioada 2024-2025.“, se mai precizează în memoriu.
JCS-Walter Fleck