Contestaţia depusă de cele două firme, SC BMC Truck & Bus SA din Ciorogârla şi SC MAZ Truck & Bus SRL din Bucureşti, a năruit toate planurile administraţiei locale de a rezolva, pe cât se poate, problema transportului în comun din Reşiţa. Printr-un ultim artificiu, s-a încercat ca licitaţia pentru autobuze să o facă direct Prescom-ul, dar compania nu este eligibilă, fiind proaspăt ieşită din insolvenţă.
Din păcate pentru Reşiţa, aceasta nu este prima licitaţie contestată pe acest subiect, din diverse interese şi boicoturi. La câte licitaţii pentru autobuze au organizat, era de aşteptat ca, odată cu trecerea timpului, contestaţiile să devină tot mai greu de făcut şi documentaţia să fie cât mai complexă şi completă.
Asta în condiţiile în care statul român pune la dispoziţie tuturor instituţiilor publice o instituţie specială, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care oferă consultanţă gratuită oricărei instituţii, pentru întocmirea corectă a dosarului de licitaţie.
Atunci când am discutat cu reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), aceştia au şi sugerat o eventuală consultare prealabilă a specialiştilor ANRMAP, înaintea organizării licitaţiei.
„În conformitate cu art. 2, al. 1, lit. l si lit. m din HG nr.525/2007, privind organizarea şi funcţionarea ANRMAP, această instituţie este singura care «acordă consiliere metodologică autorităţilor contractante privind bunele practici în aplicarea procedurilor de achiziţie publică» şi «elaborează şi publică documente standard, formulare şi modele – cadru, ghiduri, manuale şi alte instrumente operaţionale pentru aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică precum şi suporturi de curs şi alte materiale informative în domeniul achiziţiilor publice“, ne-a comunicat economistul Ovidiu Zara, purtătorul de cuvânt al CNSC.
Potrivit Ioanei Teodorescu, purtătorul de cuvânt ANRMAP, „consultanţa este oferită gratuit. Specialiştii instituţiilor care organizează licitaţiile pot pune întrebări specialiştilor noştri, pot cere informaţii despre criteriile de selecţie şi toate nelămuririle ce le au. Au la dispoziţie două numere de telefon, o adresă de e-mail, şi un Helpdesk, care răspunde cu mare rapiditate oricărei solicitări“. Aşadar, soluţii se găsesc, pentru cine caută…
Cristian Franţ