BĂILE HERCULANE – Potrivit primarului Cristian Miclău, în această perioadă publicul interesat poate face propuneri sau observaţii asupra documentaţiei pusă la dispoziţie de Primăria Băile Herculane în vederea unei dezbateri publice cu privire la Planul Urbanistic Zonal elaborat pentru Zona Vicol, suprafaţa vizată fiind de 422.643.00 mp!
Documentele sunt expuse la sediul Primăriei şi pot fi consultate conform programului cu publicul sau pe site-ul www.primaria-baileherculane.ro. Observaţiile sau propunerile pot fi trimise pe adresa Primăriei, str. Mihai Eminescu, nr. 10, jud. Caraș – Severin, până în data de 1 februarie 2021. Răspunsul la observaţiile transmise va fi în scris, la cerere, şi poate fi consultat tot la sediul Primăriei, compartimentul Urbanism, tel. 0256 560 439 sau pe adresa site-ului Primăriei. De asemenea, publicul este invitat să participe la consultarea publică, întâlnirea cu proiectantul fiind programată pentru vineri, 22 ianuarie 2021, de la ora 12.00, la sediul administraţiei locale.
Primarul Cristian Miclău a sintetizat această viziune asupra noii arhitecturi a oraşului: „O să avem o dezbatere publică privind etapa a II-a de încadrare a Planului Urbanistic Zonal, pe segmentul hoteluri. După dezbatere, prin aprobarea PUZ-ului se va crea un mediu propice pentru investiţii în Băile Herculane pe partea de wellness, de SPA, agrement. Oraşul poate să se dezvolte, documentaţia având prevăzute câteva obiective importante. Se vor crea locuri de parcare noi, o zonă de agrement parcelată distinct, e vorba în primul rând de un parc de aventuri cu trasee pe corzi pentru toate vârstele, traseele având grade diferite de dificultate. Urmează o altă zonă, asemănătoare cu parcurile de agrement din Alpii elveţieni, un parc de aventuri cu tobogane de diferite lungimi, destul de mari, localizat începând cu punctul de ocolire a oraşului, pe DN 67 D până în zona Complexelor. Cea de-a treia zonă de agrement ar fi un parc tematic cu pavilioane belvedere şi există propunerea ca zona să aibă cafenele, construcţii simple pentru comerţ şi alimentaţie publică. Un alt aspect este legat de amenajarea malului Cernei cu o promenadă şi există posibilitatea ca aceasta să aibă şi o pistă pentru biciclete. De asemenea, se vor amenaja pe malul Cernei zone pietonale de traversare cu pavilioane şi zona amfiteatrului. Pe axul râului Cerna va fi prevăzut cel mai mare traseu de telegondolă din țară, care să pornească din zona Parcului Vicol şi să ajungă până la 7 Izvoare. Traseul de telegondolă, pasarela pietonală a râului Cerna, toate acestea sperăm că vor pune în valoare cadrul natural şi vor crea o mai strânsă legătură cu turiştii, dornici să exploreze natura. Mai vrem să avem zone de pieţe publice ca în Timişoara, Cluj sau Sibiu, să eliminăm comerţul stradal neorganizat prin construirea unor chioşcuri noi, de unde turiştii îşi pot cumpăra suveniruri“.
Iniţiativa acestui proiect amplu de dezvoltare aparţine Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Băile Herculane, documentaţia fiind întocmită împreună cu Facultatea de Arhitectură Timişoara. Primarul însă a îmbrăţişat fără rezerve această iniţiativă, precizând că elaborarea unui asemenea proiect a fost propusă încă din 2011 de către arhitectul şef, însă el a aprobat întocmirea documentaţiei necesare şi speră că va reuşi să realizeze toate aceste investiţii propuse în PUZ. Nu e vorba de ceva futurist, însă ceea ce se propune pare ceva, în primul rând realizabil, menit să schimbe nu doar faţa staţiunii, ci şi mentalitatea vizavi de degradarea oraşului de pe Valea Cernei şi, evident, să contribuie la dezvoltarea oraşului şi atragerea turiştilor.
JCS-Alexandra Gorghiu