Caraş-Severin, Romania

LĂPUŞNICU MARE – Dacă drumul comunal DC 44 se află în stadiu avansat în privinţa lucrărilor, canalizarea a dat mari bătăi de cap Primăriei, pentru proiect nefiind nici până acum ofertanţi!

De recepţii nici nu poate fi vorba, în orice caz, unul dintre proiecte are şanse, totuşi, să avanseze până în iunie cu aproximativ trei sferturi din lucrări: „Nu am ajuns încă în faza de recepţie la nici unul din proiectele mele majore, spune primăriţa Mihaela Drăgilă, adică drumul comunal DC 44 şi canalizarea, proiect prevăzut şi cu staţie de epurare la Lăpuşnicu Mare. La drum au început să fie reluate lucrările din 15 martie 2020. Se trece la consolidarea malurilor unui pârâu care primejduieşte lucrarea noastră în Moceriş. Practic, până în luna iunie vom avea primul strat de asfalt la acest drum comunal, iar asta înseamnă aproximativ 74 la sută din proiect, lucrări finalizate. Cu tot cu partea neeligibilă, respectiv cofinanţarea de la bugetul local, toată investiţia se ridică la valoarea de 7,6 milioane lei. E o finanţare pe care am obţinut-o pe PNDL 2“.

Nu la fel stau lucrurile la celălalt proiect important, care ar însemna intrarea comunei în epoca modernă. Este vorba de proiectul de canalizare de la Lăpuşnicu Mare, pe PNDL 1, investiţia fiind evaluată la 4,5 milioane lei: „E o lucrare foarte complicată la care am tot modificat şi am pus la punct detalii, astfel încât să poată să fie abordată cu succes de către un constructor interesat să o realizeze, explică edilul comunei. În momentul de faţă am obţinut cel mai dificil aviz, şi-anume, cel de la Direcţia de Drumuri Judeţene, dat fiind faptul că traiectoria canalizării e, în bună parte, pe un drum judeţean care trece pe la noi, prin sat, iar cei de la Drumuri nu ne-au lăsat să intervenim pe acolo. Ne-au pus să modificăm planşe şi a trebuit să regândim şi poziţionarea staţiei de epurare, ceea ce a însemnat o muncă imensă. Evident, asta a atras neîncrederea constructorilor interesaţi să oferteze. De doi ani şi jumătate tot asta facem, tot modificăm planşe, tot redesenăm, tot repoziţionăm, regândim proiectul, astfel încât proiectul la canalizare să se poată implementa, iar lucrările să poată demara anul acesta. Eu trag nădejde că în aproximativ două luni vor începe lucrările. De trei ori a fost scoasă lucrarea la licitaţie, însă nu a putut fi adjudecată, tocmai din cauza unor defecte la proiectare. Constructorii au fost sceptici din cauza asta şi de aceea nici nu au vrut lucrarea. Odată rezolvate toate obiecţiile pe care dumnealor le-au avut, suntem convinşi că vom atribui cuiva lucrarea şi vom finaliza proiectul cu succes“.

JCS-Alexandra Gorghiu