Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – Alte zece exemplare ajung sâmbătă în Munţii Ţarcu, provenind din Germania şi Belgia.

Acum trei ani de zile, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, s-a reîntors în Carpații Meridionali printr-un proiect amplu de repopulare. Mai exact, în 2014 și în 2015 două turme de zimbri au fost relocate în România din grădini zoologice și rezervații din toată Europa, iar acum, în Munții Țarcu, cutreieră liber o populație de 20 de zimbri. Povestea nu se oprește aici. WWF România și Rewilding Europe, împreună cu comunitatea locală, vor continua acest proces de repopulare încă cel puțin cinci ani, pentru a ajunge la o populație viabilă de zimbri în libertate. Acest proiect ambițios se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Life pentru natură„, în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România”.

Sâmbătă, 11 iunie, o nouă turmă de zece animale va ajunge în Munții Țarcu, în apropierea comunei Armeniș, provenind din trei rezervații din Germania și Belgia. „După câteva luni în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali, după două secole de absență. Este continuarea unei inițiative ambițioase, care și-a propus să contribuie la salvarea acestei specii carismatice de la extincție și crearea unei populații stabile de-a lungul Munților Carpați. Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură. Viziunea noastră este ca bunăstarea comunităților locale să fie susținută prin valorizarea unuia dintre ultimele bastioane de sălbatice din Europa și dezvoltarea de întreprinderi locale prietenoase cu mediul, înlesnite de prezența turiștilor ce vor veni să admire emblematicul zimbru“, au precizat reprezentanţii WWF România.

Foto: Daniel Hurduzeu WWF