Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba de proiectul Asociaţiei Montane Carpaţi, unul din cele şapte proiecte câştigătoare la ediţia 2020 a concursului „Susţine un ONG“, organizat de Fundaţia Orange!

Relaxarea măsurilor de protecţie impuse de autorităţi în lupta anti-COVID-19 a dat un impuls pozitiv coordonatorilor acestui proiect, care au considerat că e timpul să se apuce de treabă. Câştigătoarea desemnată de Fundaţia Orange ca să susţină proiectul, Mirela Scurina din Bucureşti, tocmai ne-a anunţat că proiectul, pentru care s-a primit un grant de 7000 de euro, va demara în aceste zile. Primul pas însă este formarea echipei, în acest sens fiind nevoie de 20 de voluntari.

Reamintim că prin acest proiect se doreşte ca Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei să atragă turişti din întreaga lume, să ajungă să fie cu adevărat o destinație demnă de recomandarea făcută de New York Times, care nominalizează parcul pe locul 50, între cele 52 de posibile destinaţii turistice pentru anul 2020. Asta în condiţiile în care în zonă, locuitorii cătunelor duc o viaţă aspră, bazată pe resursele naturale ale acestei arii geografice. Asociaţia Montană Carpaţi vrea să amenajeze trasee turistice care ating aceste cătune izolate și să promoveze turismul ecologic, astfel încât să poată ajunge în zonă cât mai mulţi turiști. Odată înlesnit accesul în zonă, cu turiştii la uşă, cresc şi oportunităţile economice, respectiv servicii şi produse locale (cazare, obiecte artizanale din lemn, produse de țesătorie, alimente de la producătorii locali). Simultan, mai precizează coordonatorii proiectului, vor fi promovate local informații despre Parcul Național, astfel încât dezvoltarea activităților economice să se facă pe direcții sustenabile din punct de vedere al ariei protejate.

Activităţile se vor desfăşura în trei etape, în lunile iunie, august şi septembrie şi constă în: refacerea marcajelor, instalarea stâlpilor și a săgeților indicatoare pe traseele Prisăcina – Cheile Prisăcinei, Șaua Prislop – Hotel Dumbravă, Bogâltin – Prisăcina și Bogâltin – Șaua Ciumerna – Ineleţ; instalarea asigurării cu lanţ în Cheile Prisăcinei; instalarea a 20 de panouri de informare despre reguli de drumeție, reguli de vizitare a Parcului Național Domogled-Valea Cernei la intrările în parc; distribuire de pachete pentru localnicii din cătune. Prima etapă  se va desfăşura în perioada 13 – 27 iunie 2020, întâlnirea cu voluntarii urmând să aibă loc luni, 15 iunie 2020 și în 22 iunie 2020, la Băile Herculane. Perioada de participare trebuie să fie de minim o săptămână, pentru acoperirea cheltuielilor voluntarilor urmând să se deconteze suma fixă de 50 lei/zi. Cazarea se va face la cort, voluntarii asigurându-şi hrana necesară.

Organizatorii mai precizează că voluntarii trebuie să aibă echipament adecvat obligatoriu: bocanci de drumeţie şi încălţăminte de schimb (adidaşi, sandale…), ciorapi, lenjerie, pantalon lung (2 perechi), tricouri din material sintetic, bluze călduroase, haină de ploaie, haină de vânt, căciulă şi şapcă, pelerină tip poncho, lanternă frontală, sac de dormit de iarnă gros/izopren, cort, cuţit/briceag, recipient(e) pentru apă de băut (minim 2 litri), cană, tacâmuri, trusă medicală, trusă de igienă, chibrituri/brichetă; opţional: parazapezi, bețe de trekking, pantalon scurt, mănuși, ochelari de soare, rucsac mic (15-30 litri) pentru deplasările zilnice, crema de protecție solară.

Voluntarii care doresc să participe la aceste activităţi sunt invitaţi să completeze formularele de înscriere de pe pagina Asociaţiei Montane Carpaţi. După înscriere vor fi ținuţi la curent prin e-mail și telefonic cu toate amănuntele, vor primi regulamentul de desfășurare și contractul de voluntariat. Coordonatorii proiectului „City break în Munţii Cernei“ fac un apel către voluntari să respecte regulile de protecție impuse de situația actuală din sănătatea publică, pentru binele lor şi al comunităţii locale cu care vor interacţiona.

JCS-Alexandra Gorghiu