Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Secţia TBC a spitalului din Oraviţa ar putea deveni unitate sanitară de interes naţional.

La nivel judeţean a fost constituit un grup de lobby din care fac parte sindicalişti ai SANITAS, ai CASIND, autorităţi locale care vor depune un memorandum, constând pe sprijinul politic al parlamentarilor de Caraş-Severin, în vederea repunerii în circuitul sanitar naţional al fostului sanatoriu Marila.

„În perioada imediat următoare vom prezenta noii conduceri a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate situaţia actuală de la Marila pe care intenţionăm s-o scoatem de sub tutela Consiliului local Oraviţa şi trecerea acestuia în directa subordine a Ministerului Sănătăţii. Astfel, finanţarea va veni dintr-un fond separat decât bugetul primăriei, iar specialităţile deservite prin servicii medicale s-ar putea diversifica”, a precizat Nicolae Drăgan, vicepreşedinte CASIND şi membru în comisia de negociere cu CNAS.

Posibilitatea trecerii sanatoriului sub tutela ministerului are căi legale şi poate fi făcută în scurt timp. Acest lucru ar degreva bugetul local al Oraviţei şi ar putea aduce reabilitări ale clădirilor sau dotări cu aparatură modernă.

Deşi s-au vehiculat intenţii de înfiinţare a unui centru european care să trateze şi dependenţa de substanţe psihotrope pe aceeaşi locaţie, ideea a fost abandonată.

„Posibilitatea aceasta a existat întotdeauna. Demersurile noastre au existat încă din anii ’90 ca Ministerul Sănătăţii să preia direct administrarea sanatoriului şi asta pentru că adresabilitatea este mai mult decât regională, chiar naţională. Pacienţii internaţi acolo provin din mai multe colţuri ale ţării şi o atitudine corectă faţă de aceştia ar putea fi luată de către Minister. Şi asta şi din considerente financiare, deoarece Consiliul Local Oraviţa nu are suficiente fonduri pentru a susţine o asemenea structură. Este vorba despre o strategie şi un plan pentru rentabilizarea întregii clădiri. Se pot face protocoale între Minister şi Primăria Oraviţa şi alte căi legale, pentru că, în ţară, există spitale subordonate direct Ministerului, pentru care finanţarea vine direct de la bugetul acestuia”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Construit în 1936, sanatoriul de la Marila încă mai este cea mai mare clădire spitalicească TBC din vestul ţării şi a treia din Europa. Cândva, a fost un sanatoriu de renume, ce a asigurat asistenţa medicală pentru pacienţii de tuberculoză la nivel regional şi chiar naţional.

Flavius Rotariu