CONSTANTIN DAICOVICIU – Mai multe proiecte sunt în derulare în această comună, cel de modernizare a drumurilor vicinale fiind în etapa turnării asfaltului!
Conducerea administraţiei publice locale a ales trei trasee care să fie cuprinse în proiect, respectiv Căvăran – Peştere, lucrări pe acest traseu fiind executate în luna martie şi reluate cu forţe proaspete în urmă cu câteva zile, Mîtnicu Mare – Prisaca, lucrări demarate la jumătatea lunii mai, şi Zăgujeni – Prisaca, la care s-a început asfaltarea. Proiectul se numeşte „Modernizare drumuri vicinale în comuna Constantin Daicoviciu“, e finanţat din fonduri guvernamentale, prin programul PNDL 2 şi cuprinde asfaltarea a 9,5 km de drumuri vicinale. Importanţa proiectului constă în faptul că localităţile comunei sunt legate prin asfaltarea acestor drumuri prin pomicultură, distanţa fiind mai mică, iar pe traseul Zăgujeni – Prisaca e evitată circulaţia maşinilor agricole pe Drumul European E 70.
„Miercuri s-au demarat lucrările de turnare asfalt la ultimul traseu din cadrul acestei investiţii, de la Zăgujeni la Prisaca, prin balastieră, a precizat edilul comunei, Daniel Boambeş. După ce se va finaliza asfaltarea, urmează acostamentele, apoi se fac marcajele. Lucrările se derulează conform graficului de execuţie“.
Drumurile vicinale ar fi fost gata demult, fiindcă proiectul a fost propus, iniţial, în 2017, în mandatul trecut, pe fonduri europene, la AFIR, măsura 1.2.5. Un vot a lipsit însă, aşa cum spune primarul, din partea opoziţiei, pentru ca proiectul să fie aprobat de Consiliul Local şi depus spre finanţare: „Noi am avut proiectul pregătit pentru suma de 1 milion de euro, dar la tot dosarul de finanţare, pregătit spre a fi depus, mai trebuia hotărârea de consiliu local. Mai aveam nevoie de un vot din partea consilierilor şi am rămas surprins că consilierii din opoziţie nu au votat. Dacă unul dintre ei ar fi votat n-ar fi fost discuţia despre pierderea unui milion de euro, deci am pierdut şi posibilitatea de a depune proiectul la AFIR“. Ca să nu piardă documentaţiile şi toate avizele obţinute, Boambeş s-a reorientat spre altă sursă de finanţare, respectiv fonduri guvernamentale pe PNDL II.
Cât despre livezile roditoare de altădată, primarul spune că după 30 de ani, ar fi extraordinar dacă proprietarii terenurilor respective, care nu le-au mai întreţinut, ar căuta surse de finanţare, să acceseze programe pentru a reface livezile, fiindcă pe titlul de proprietate, categoria de folosinţă este de livadă, iar la finanţare ar fi avantajaţi aceşti proprietari.
JCS-Alexandra Gorghiu