Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi nu este obligatoriu să meargă la şcoală, peste 95 la sută dintre elevii cărăşeni din anii terminali şi-au exprimat dorinţa de a participa la cursurile de pregătire!

Începând de marţi, 2 iunie şi până în data de 12 iunie, elevii care vor susţine Evaluarea Naţională şi cei care vor da Bacalaureatul pot reveni la şcoală, însă doar pentru activităţi de pregătire şi consiliere în vederea susţinerii examenelor, nu şi pentru activităţi de predare. Printr-un ordin comun, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au dispus măsuri speciale de organizare în acest sens pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Şcolile cărăşene, în colaborare cu primăriile din judeţ, s-au pregătit să-şi deschidă porţile pentru cei peste 4.000 de elevi care vor să frecventeze aceste ore în vederea susţinerii examenelor. Inspectorii şcolari s-au asigurat în această săptămână că totul este bine pus la punct, în urma unui control tematic: „Toate primăriile au avut bani de la Guvern şi şi-au făcut achiziţiile necesare, a precizat Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Mai erau câteva care erau pe punctul de a primi termometre şi ce au mai comandat, dar în rest totul s-a rezolvat. Săptămâna aceasta am avut chiar tematică de control în şcoli pe acest aspect şi am constatat că sunt îndeplinite toate condiţiile din Ordinul comun al celor două ministere, al Sănătăţii şi al Educaţiei. E vorba de marcaje pentru fluxurile din şcoală, atât pentru elevi cât şi pentru personal, dotarea cu substanţe dezinfectante, măsuri pentru distanţare, clasele aranjate pentru maximum 10 elevi ş.a. Avem săli sufieciente, fiindcă elevii sunt repartizaţi pe grupe. Trebuie menţionat că în această perioadă ei vin la şcoală doar pentru pregătire, deci nu se fac cursuri, iar un alt aspect e legat de faptul că nu este obligatoriu să vină la şcoală, este decizia lor dacă vor se pregătească. În principiu, noi am făcut o estimare şi peste 95 la sută din elevi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la şcoală“.

Dintre cei 2.241 de elevi ce urmează să finalizeze învăţământul gimnazial în acest an şcolar, aproximativ 2.100 vor să revină pentru pregătirea în vederea Evaluării Naţionale şi aproximativ tot atâţia din cei 2.180 de elevi de clasa a XII-a, care vor da Bacalaureatul. Aceştia vor fi repartizaţi în grupe de câte 10, cu fluxuri. Cei de clasa a VIII-a au voie să stea în şcoală maximum două ore, iar cei de clasa a XII-a trei ore, între fluxuri fiind câte o oră pentru curăţenie şi dezinfecţie.

„Elevii vin în serii, nu zi de zi, dar pe disciplinele de evaluare, a specificat Chiosa, respectiv română şi matematică pentru Evaluarea Naţională şi română pentru toţi, matematică sau istorie la alegere pentru proba a doua şi pentru a treia sunt toate disciplinele. Sunt, astfel, repartizaţi în cele 10 zile, cât timp este permisă reîntoarcerea elevilor în şcoală şi toate şcolile şi-au făcut un plan, noi am verificat şi acest plan cu repartizarea elevilor pe zile, pe cadre didactice şi pe săli. Avem săli suficiente, s-au găsit soluţii peste tot, în mediul rural efectivele sunt, oricum, reduse pentru clasa a VIII-a, problema fiind rezolvată cu una sau două săli, e mult mai simplu, eu chiar am verificat în toată zona Herculane, nu sunt probleme, toate au marcaje, soluţii dezinfectante, poartă de intrare, sunt pregătite pentru cursuri“.

Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a va începe în data de 15 iunie, iar Bacalaureatul în data de 22 iunie, cu probele scrise. Reamintim că noua programă nu cuprinde materia din semestrul al II-lea.

JCS-Alexandra Gorghiu