Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Clădirea de patrimoniu, cunoscută de reşiţeni ca Şcoala Pittner, va fi restaurată, urmând să aibă destinaţia de centru expoziţional şi de evenimente.

Zilele trecute, aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru investiţia „Restaurarea şi revitalizarea patrimoniului cultural-Centru expoziţional şi de evenimente Şcoala Pittner“. Valoarea totală a lucrărilor de investiţii, care se vor întinde pe durata a 30 de luni, este de 6.912.252,35 lei fără TVA, din care construcţii şi montaj 3.314.432,57 lei fără TVA.

Dar să facem un scurt istoric al acestei clădiri. Amplasat pe strada Furnalelor nr.13, acest obiectiv care este şi monument istoric, a funcţionat pe vremuri ca Şcoală civilă, prima şcoală muncitorească din Reşiţa, fiind mutată de la Oraviţa, cu scopul de a forma muncitori pentru uzina metalurgică din oraş, iar mai apoi a funcţionat ca şcoală primară. Anul construcţiei acestei şcoli este undeva la mijlocul secolului XIX şi a aparţinut familiei August Pittner, prima dată ca locuinţă, iar mai apoi ca şcoală, de unde şi denumirea de Şcoala Pittner. Simbolul care defineşte această clădire, şi puţini sunt aceia care cunosc acest fapt, este ceasul cu cadran solar care se află în curte. După al doilea război mondial, acest imobil a reintrat în proprietatea Statului Român, fiind utilizat pentru locuinţe sociale. Dar starea de degradare a imobilului s-a accentuat continuu după anul 1990.

Prin restaurarea acestei clădiri de patrimoniu cultural, municipalitatea intenţionează să amenajeze un centru expoziţional şi de evenimente care să cuprindă săli de expoziţie, săli de prezentare, săli pentru ateliere şi birouri. Pentru reabilitarea Şcolii Pittner, proiectantul general, SC Bauart Industries SRL din Timişoara, a propus două variante: prima variantă constă în consolidarea imobilului folosind structura metalică interioară, iar a doua constă în consolidarea folosind structură din beton interioară.

Restaurarea şi refuncţionalizarea clădirii din strada Furnalelor nr.13 vor avea rolul de recupera un valoros element arhitectural de patrimoniu, de a pune la dispoziţia utilizatorilor o clădire culturală şi, nu în ultimul rând, ridicarea valorii urbanistice a zonei. În ceea ce priveşte fondurile pentru reabilitarea Şcolii Pittner, acest imobil va face obiectul unui proiect în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile în cadrul Programului RO-CULTURA, care este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2014-2021.

N.M.