Şcoala din Fizeş, pericole la tot pasul pentru elevi - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

FIZEŞ – Curtea şcolii se pretează mai degrabă unor antrenamente pentru trupe speciale şi luptători de gherilă, decât desfăşurării unei activităţi didactice!

Clădirea în care-şi desfăşoară activitatea preşcolarii şi elevii claselor primare şi gimnaziale din Fizeş continuă să stârnească discuţii aprinse în rândul comunităţii. După cum s-a mai scris, clădirea urmează să fie demolată şi în locul ei va fi construită una nouă şi modernă. Lucrările, în valoare de 2 milioane de euro, trebuiau demarate încă din 2019, dar din cauza birocraţiei abia anul acesta Primăria Berzovia, de care aparţine Fizeşul, va putea să înceapă efectiv această operaţiune.

Deşi există voci prin Fizeş care spun că mai bine s-ar fi renovat în totalitate vechea clădire, proiectul merge înainte. Recent, Primăria a inaugurat un nou grup sanitar, modern, aflat în incinta şcolii. Cu toate acestea, vechiul grup sanitar, aflat în curte, continuă să fie deschis şi accesibil micuţilor care învaţă aici. După cum se poate vedea în poze, întreaga curte este plină de potenţiale pericole pentru copii. Şanţuri neacoperite, lemne lăsate alandala şi cireaşa de pe tort… vechiul „grup sanitar“. Clădirea este o adevărată capcană pentru copii şi, după miros şi resturile biologice existente acolo, este clar ca lumina zilei că este în continuare folosită.

„Ne vom deplasa la faţa locului pentru a vedea exact despre ce este vorba şi vom lua măsuri. Vom închide accesul la vechiul grup sanitar şi dacă se impune vom băga un buldoexcavator pentru a curăţa curtea. Aceste probleme ţineau de conducerea şcolii care trebuia să ia măsuri pentru a asigura securitatea copiilor. Bineînţeles că puteau să ne solicite ajutorul şi noi am fi intervenit. O să o facem acum, pentru că siguranţa copiilor este prioritară“, declară Ioan Pop, primarul comunei.

Nu suntem în măsură să judecăm pe nimeni şi nici să arătăm cu degetul, dar problema trebuia semnalată şi cei care au competenţe trebuie să o şi rezolve. Este inadmisibil ca în secolul 21 să ne confruntăm cu aşa ceva. Mai ales în contextul în care s-au petrecut deja atâtea tragedii în ţara noastră, legate de aceste aspecte. Încurajăm pe toţi cetăţenii, indiferent de localitatea de reşedinţă, să ia atitudine faţă de astfel de probleme. Să contacteze autorităţile, să apară în massmedia, să nu stea indiferenţi, pentru că indiferenţa adulţilor poate ucide copiii!

JCS-Flavius Militaru