Adevărul e că nimeni nu ia şcoala în serios – nici elevii, nici profesorii, nici miniştrii. Avem elevi care o iau în derâdere.
Profesori care nu îşi mai dau interesul pentru că, spun ei, nu sunt motivaţi: salariile sunt mici. Mai sunt câţiva cu conştiinţă, dar au teoria: „oricum nu te va asculta nimeni şi vei avea probleme“. De miniştrii nici nu mai vorbim: nu au pic de viziune.
Şcoala a devenit o banalitate. „Nu mai învăţăm. Pentru majoritatea tinerilor, şcoala se reduce la o diplomă“, ne-a mărturisit Laurenţiu Zăria, un elev care a terminat a XII-a la „Alexandru Popp“. Dascălii şi-au pierdut din respect. „Nivelul copiilor a scăzut în ultima vreme“, ne-a spus Adela Vucescu, profesoară de matematică la Liceul „Diaconovici-Tietz“.
Dar merită să înveţi ce se învaţă în şcoală? E în regulă să învăţăm despre imaginarul poetic dar să nu mai învăţăm gramatica limbii române? E în regulă să învăţăm de epsilon, dar să nu ştim noţiuni minime de calcul matematic sau cum se scrie un CV? ASTA să fie învăţătura?
Într-o eră a globalizării? Până când sistemul nostru de educaţie se vrea rupt de lume?
Oana Copocean